A mexikói hatóságok büntetőeljárást kezdeményeztek négy rendőrtiszt ellen, akiket felelősség terhelhet három olasz férfi eltűnéséért. A három nápolyi férfit január 31-én látták utoljára a nyugat-mexikói Jalisco állambeli Tecalitlánban.

Az olasz férfiakról január 31-e óta nincs hír

Az állam kormányzója elmondta, hogy a rendőrök bevallották, hogy az olaszokat egy helyi bűnszervezetnek adták át. A hírek szerint a rendőrség korábban egy benzinkútnál tartóztatta le őket.

Mi történhetett?

A hatvanéves Raffaele Russót, huszonöt éves fiát, Antoniót és unokaöccsét, a huszonkilenc éves Vincenzo Cimminót a mezőgazdaságból élő város, Tecalitlán egyik benzinkútjánál állították meg.

Az otthon maradt hozzátartozók utoljára egy Whatsapp-üzenetben hallottak felőlük, amelyben Russo azt írta, hogy rendőrök közelítenek feléjük rendőrmotorokon és egy furgonban. Az üzenet szerint a rendőrök azt mondták nekik, hogy kövessék őket.

Az egyik eltűnt férfi rokona korábban egy olasz rádiónak azt mondta, hogy a férfiakat „negyvenhárom euróért adták el egy bandának”, de a helyi hatóságok nem tudták megerősíteni ezt az információt.

A területet Mexikó egyik legnagyobb hatalommal rendelkező bűnszervezete, a Jalisco Új Generáció tartja ellenőrzése alatt.

Négy rendőrtisztet, köztük egy rendőrnőt vettek őrizetbe az ügyben, és vádat emeltek ellenük. A mexikói hatóságok szerint további három rendőrt keresnek, akiknek közük lehet az ügyhöz.

A három férfi eltűnése után a város összes rendőrért elküldték továbbképzésre, de egyes helyi sajtótermékek úgy vélték, hogy azért küldték őket el, hogy a helyi kartelltagok ne tudják megfélemlíteni őket, hogy változtassanak a vallomásukon.

Mit csináltak az olaszok Mexikóban?

Ez nem teljesen világos, de a beszámolók szerint kínai árukat akartak ott értékesíteni. A jaliscói államügyész, Raúl Sánchez elmondta, hogy a birtokában lévő információk szerint a férfiak olcsó áramfejlesztőket és mezőgazdasági gépeket árultak, amiket jó minőségű, márkás termékeknek állítottak be. Az otthon maradó családtagok tagadták, hogy a férfiak bármilyen illegális dolgot tettek volna Mexikóban.

A mostani eset példa nélküli?

A mexikói média párhuzamot vont a mostani eset, és a 2014-ben Iguala városából eltűnt negyvenhárom mexikói diákkal történtek között.

Az azért az ügyért felelős államügyész szerint a diákokat korrupt helyi rendőrök adták át egy bűnszervezetnek, amelynek tagjai megölték őket, holttesteiket pedig elégették.

A bűnszervezetek gyakran megfenyegetik vagy megvesztegetik a gyengén kiképzett és rosszul fizetett helyi rendőröket, hogy azok szemet hunyjanak vagy akár részt vegyenek a tevékenységükben.

Emiatt a szövetségi hatóságok gyakran szövetségi rendőröket, vagy olykor katonákat küldenek a legerőszakosabb területekre.

Biztonságos Mexikóba utazni?

Az országba tett látogatások többsége gond nélkül lezajlik, de az erőszakos bűnözés és a bandák tevékenysége kockázatot jelenthet egyes körzetekben.

A múlt hónapban az Egyesült Államok külügyminisztériuma azt tanácsolta a turistáknak, hogy a magas bűnözési ráta miatt „teljes mértékben kerüljenek el” öt államot.

Colima, Guerrero, Michoacán, Sinaloa és Tamaulipas államokat a kockázat szempontjából négyes fokozatúnak minősítették. Ez a legmagasabb fokozat, ez van érvényben például Irak és Szíria esetében is.

Az amerikai külügyminisztérium azt mondja, hogy a turistáknak nem ajánlatos éjszaka vezetniük, fokozott éberség szükséges az ATM-ekből való pénzfelvételeknél, és kerülendő a drága ékszerek viselése.

Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma pedig azt tanácsolja a turistáknak, hogy utazás előtt alaposan nézzenek utána az úti céljuknak, mert az erőszak konkrét helyeken koncentrálódik. Azt mondja, hogy a kábítószerekhez köthető erőszak a probléma Jaliscóban, ahol a három eltűnt férfit utoljára látták. Azt is mondja, hogy az emberrablások veszélye is fennáll, amelyekben egyes hírek szerint a rendőrségnek is szerepe lehet.

Azt tanácsolja a turistáknak, hogy nyilvános helyeken diszkréten beszéljenek a pénzügyeikről, és tájékoztassák hozzátartozóikat és barátaikat az utazási terveikről.

Mit lehet tudni a Jalisco Új Generáció kartellről?

  • A kormány 2006-ban indított háborúja a drogkartellek ellen azok szétaprózódásához, belső konfliktusokhoz és új szervezetek létrejöttéhez vezetett.
  • A kartell azután alakult meg, miután kettészakadt a Milenio kartell, a Sinaloa kartell egyik ága.
  • 2011-ben jött létre a nyugat-mexikói Jalisco államban, és a biztonsági erők ellen elkövetett erőszakos támadásaival vált hírhedtté. Egy alkalommal egy katonai helikoptert is lelőttek.
  • Az ötvenhárom éves Nemesio Oseguera Cervantes, alias El Mencho vezeti. A szervezet Veracruz állam ellenőrzéséért véres háborút folytat a Zetas kartellel.
  • A területének lakók számára úgy állítja be magát, mint ami megszabadítja őket a többi bűnszervezettől.
  • Többek között ópium- és marihuánaelőállítással foglalkozik, és vagyonát több milliárd dollárra becsülik.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság