A brazil legfelsőbb bíróság helybenhagyta az amazóniai esőerdőt védő törvények jelentős megváltoztatását. A döntés nagy csapás a környezetvédők számára.

A 2012. törvény módosításai között például szerepel egy amnesztiaprogram, amely keretében töredékére csökkenthető azoknak a földbirtokosoknak a büntetése, akik a múltban törvénytelenül vágtak ki fákat.

A környezetvédők szerint az új törvény ösztönözni fogja az erdőirtásokat - Fotó: Getty Images

A környezetvédők azt mondják, hogy ezzel elfogadhatóvá nyilvánítják a világ legnagyobb esőerdőjének illegális irtását. A gazdák szerint viszont a változtatások arra ösztönzik a termelőket, hogy növeljék a gazdaságot.

Az amazóniai esőerdő a világ legnagyobb trópusi őserdője, és olyan növény- és állatfajoknak ad otthont, amelyeket még csak most fedeznek fel a tudósok.

A több millió négyzetkilométernyi kiterjedésének legnagyobb része Brazíliában van, ahol a törvények 1965 óta előírják, hogy a földtulajdonosok területének bizonyos hányadát erdőnek kell borítania. Ez az ország egyes részein húsz százalék, Amazóniában viszont nyolcvan.

A legfelsőbb bíróság mostani döntése azonban enyhít a szabályokon. Grace Mendonca főügyész védelmébe vette a törvénymódosítást, mert az szerinte egyensúlyt teremt a környezetvédelem és a gazdasági fejlődés között.

Az átdolgozott törvény a helyreállítandó terület nagyságát 112 ezer négyzetkilométerre, Olaszország méretűre csökkenti.

Ezenkívül amnesztiát ad a 2008 júliusa előtt illegálisan kivágott fák miatt kiszabott bírságok alól, bár a nagyobb földbirtokosoknak újra kell majd erdősíteniük a letarolt területet vagy meg kell óvniuk egy ugyanolyan méretűt.

A környezetvédők szerint a törvénymódosítások jutalmazni fogják azokat, akik erdőirtást hajtottak végre a múltban.

Nurit Bensusan, az Instituto Socioambiental civil szervezet munkatársa a Reutersnek ezt nyilatkozta: „Ezzel az amnesztiával olyan légkört teremtenek, amely megágyaz a jövőbeli erdőirtásoknak. Azt a benyomást kelti, hogy ha ma erdőirtást végzel, akkor ezért a jövőben amnesztiában részesülhetsz.”

Az új törvény értelmében a gazdák a hegytetőkhöz és a folyópartokhoz közelebb eső területeket is megművelhetnek, ami különösen veszélyes a talajerózió szempontjából, amit fák kivágása okozhat.

A gazdák és nagy hatalommal rendelkező brazil mezőgazdasági lobbi azzal érvelnek, hogy az új jogszabályok lehetővé teszik a brazil gazdaság egyik legfontosabb ágazatának további növekedését, ahelyett, hogy a múltban elkövetett bűnök miatt akadályoznák azt.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság