A legerősebb venezuelai ellenzéki koalíció, a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nyilvánosan kizárta soraiból Lara állam korábbi kormányzóját, Henri Falcónt, miután az kedden jelöltként regisztráltatta magát, hogy április 22-én megmérkőzhessen Nicolás Maduróval az elnökválasztáson.

„Visszautasítjuk Henri Falcón február 27-ei egyoldalú regisztrációját. Venezuelának egységre és demokráciára van szüksége” – áll a MUD szerdai Twitter-üzenetében. „Ezzel a lépéssel Henri Falcón elkülönítette magát a MUD-tól és a venezuelai emberek demokratikus érzelmeitől” – tette hozzá az ellenzéki koalíció.

Henri Falcón indulása a választásokon nem volt összeegyeztethető a MUD stratégiájával - Fotó: Internet

Falcón az állami televízióban jelentette be indulását, amivel szembement a MUD vezetésével, ami a múlt héten a választások bojkottja mellett döntött, mert az szerintük egy „csaló, törvénytelen” eljárás.

Az ellenzéken belül eddig is gyanakvással figyelték Falcónt, mivel a pályáját a kormánypárti chavista mozgalomban kezdte, amivel kiváltotta az ellenzék felső középosztálybeli, hisztérikusan chavista-ellenes bázisának haragját, akik már korábban is árulónak bélyegezték őt, amiért elismerte a vereségét a tavaly október 15-ei regionális választások után.

Mielőtt 2000 és 2008 között a kormányzó chavista párt támogatásával Lara állam kormányzója lett, Falcón Hugo Chávez egyik első támogatója volt, akivel még annak sikertelen 1992-es puccskísérlete előtt találkozott.

Az 1999-es alkotmányozó nemzetgyűlési választások során Lara állam egyik képviselőjévé választották. Tíz évvel később azonban a korábban gyakran „mérsékelt chavistaként” emlegetett Falcón kilépett a szocialista mozgalomból az alkotmányról tartott népszavazás miatt, és a Haza Mindenkiért Párthoz (PPT) csatlakozott.

2012-ben a MUD koalíció színeiben választották meg újra Lara kormányzójává, de tavaly októberben nem sikerült újraválasztatnia magát, miután súlyos vereséget szenvedett chavista kihívójával, Carmen Meléndezzel szemben.

2012-ben létrehozta saját politikai formációját, a Progresszív Előrelépés Pártját, melynek színeiben, illetve a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) és a kereszténydemokraták (COPEI) támogatásával indul a soron következő elnökválasztáson.

A Progresszív Előrelépés Pártja hivatalosan is támogatta Henrique Capriles jelöltségét Hugo Chávezzel szemben a 2012-es elnökválasztáson.

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság