Kuba egy intézet létrehozását tervezi a kubai forradalom történelmi vezetője, Fidel Castro eszméinek és életművének megőrzésére. Az intézet kidolgozásával Raúl Castro elnök egy rendelettel egy munkacsoportot bízott meg. A munkacsoport első megbeszélésén a kubai állam- és minisztertanács első alelnöke, Miguel Díaz-Canel is részt vett.

A munkacsoport lesz a felelős az intézettel kapcsolatos minden előkészületért és javaslatért. Az intézmény célja a 2016. november 25-én kilencven éves korában elhunyt kubai elnök, Fidel Castro „örökségének dokumentálása, tanulmányozása és terjesztése” lesz.

Fidel Castro életművének megőrzése, tanulmányozása és terjesztése lesz az intézet küldetése - Fotó: Reuters

Raúl Castro „kiemelkedő fontosságú” ugyanakkor „nagyon nehéz” feladatnak nevezte a projektet. A munkacsoportban különféle tudományterületek és szervezetek összesen harminc szakértője kapott helyet.

A projekt végső kivitelezéséért felelős Díaz-Canel elmondta, hogy az „minden értékes információ összegyűjtésére és megőrzésére” szolgál majd Fidel Castro életében folytatott tevékenységeiről, gondolatairól és tetteiről, és mint ilyen, „az ország történelmi emlékezetének” részét képezi majd.

  1. július 26-án Castro és más forradalmárok sikertelenül megtámadták a Moncada és a Manuel de Céspedes laktanyákat.

Mintegy négy évvel később szervezett egy másik forradalmi csoportot, amely egy Granma nevű hajón Mexikóból visszatért Kubába. A partraszállás után gerillaháborút indítottak, és 1959 első napján megdöntötték az Egyesült Államok támogatását élvező Fulgencio Batista diktatúráját.

A kubai forradalom lenyűgöző társadalmi eredményeket ért el a karibi szigetországban, támogatta a gyarmatosítás elleni harcokat Guinea Bissauban, Angolában és más afrikai országokban, és tömegeknek biztosít ingyenek orvosi ellátást otthon és külföldön egyaránt.

Fidel Castro Gabriel García Márquez szavaival „par excellence dogma-ellenes”.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság