Vasárnap Washingtonban felavatták Orlando Letelier egykori chilei külügyminiszter mellszobrát, akit a diktatúra elleni tiltakozása miatt gyilkoltak meg az Egyesült Államok fővárosában 1976-ban.

A szobrot a chilei nagykövetséggel szemben a Massachusetts sugárúton állították fel, nem messze a Sheridan körforgalomtól, ahol a Pinochet-diktatúra ügynökei Leteliert egy autóba rejtett pokolgéppel meggyilkolták. A merényletnek áldozatul esett a chilei külügyminiszter huszonöt éves asszisztensnője, Ronni Karpen Moffitt is.

A szobrot a merénylet helyszínének közelében állították fel - Fotó: Evelyn Hockstein/The Washington Post

A merénylet 40. évfordulója alkalmából az Obama-kormányzat által 2016-ban nyilvánosságra hozott titkosított CIA-elemzésből kiderült, hogy az amerikai hírszerzés meggyőző bizonyítékokat talált arra, hogy a merényletet személyesen Augusto Pinochet tábornok rendelte el.

A szobrot állító szervezők elmondták, hogy azt remélik, hogy a Letelier bronzba öntött alakja örökké emlékeztetni fogja az embereket arra, hogy megosztó pillanatokban a helyes oldalra álljanak.

A vasárnapi szoboravatáson barátok és családtagok is részt vettek. Orlando Letelier ma színészként Kaliforniában élő fia, Cristian Letelier egyik bátyjával és kislányával együtt vett részt az ünnepségen, ahol egy gitáros elénekelte a híres chilei dalt, a Gracias a la Vidát (Köszönet az életnek).

Letelier a szocialista chilei elnök Salvador Allende washingtoni nagykövete, majd külügyminisztere volt. Allende megdöntése után politikai fogoly lett, de végül nemzetközi nyomásra szabadon engedték, ő pedig az Egyesült Államokba menekült, ahol szervezője és szószólója lett a Pinochet-diktatúrával szembeni ellenzéki mozgalomnak.

De apa is volt. „Mindannyian idősebbek vagyunk most, mint ő a halálakor” – mondta Francisco Letelier, a chilei politikus másik, Los Angelesben élő fia. „Mi még emberek vagyunk. Meg kellett csináltatnunk ezt a szobrot” – mondta. De hozzátette, hogy az igazán fontos az az üzenet, ami ebből a tragédiából kinőtt: „A világ lehet jobb is.”

A Washington Post cikke alapján írta: Latin-Amerika Társaság