Legkevesebb ötszáz gyermeket fogadtak örökbe illegálisan külföldiek Augusto Pinochet diktatúrája alatt, derült ki egy vasárnap nyilvánosságra hozott nyomozásból, amiről Marío Carroza bíró számolt be.

Ama 96 éves Telma Uribét azzal vádolják, hogy nagy szerepe volt a családok közötti közvetítésben, írta a La Tercera chilei napilap.

A Pinochet-diktatúra újabb bűnére derülhet fény - Fotó: Archív

Uribe feladata az volt, hogy tartsa a kapcsolatot olyan nemzetközi szervezetekkel, akik külföldi, különösen egyesült államokbeli családoknak való örökbefogadásokra specializálódtak 1973 és 1990 között, vagyis amikor Pinochet volt hatalmon.

Miután több kiskorú örökbefogadásáról derült ki, hogy törvénytelen volt, a bíró kiszélesítette a nyomozást, amelynek során rövid idő alatt kiderült, hogy körülbelül ötszáznál is több eset van. Ennek kiderüléséhez nagyban hozzájárult a Katolikus Egyetem szociális munkása és a santiagói fellebbviteli bíróság ügyvédjének, María Cecilia Erazónak a tanulmánya.

A tanulmány szerint az örökbefogadási hálózat áldozatai kiszolgáltatott helyzetben lévő anyák voltak.

Hozzátette, hogy Chilének 1988-ig nem volt jogi szabályozása a külföldi örökbefogadásokra. Korábban bírói engedéllyel lehetett örökbe adni olyan gyermeket, akit elhagytak a szülei, abban az esetben, ha a kérelmezőnek rendelkezésre álltak a megfelelő anyagi források a gyerek fogadására.

„Mivel a dolog önkéntes módon zajlott, a bíróságok nem firtatták tovább annak körülményeit” – állapította meg a tanulmány.

Az elrabolt csecsemők ügyiben való nyomozás különösen a szomszédos Argentínára jellemző, ahol a szintén a katonai diktatúra idején történtek ilyen esetek, és ott 2014-ben ítéltek el először olyan orvosokat, akik raboknál vezettek le titokban szüléseket, majd a csecsemőket elrabolták.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság