A szigorú El Salvador-i abortuszellenes törvények alapján gyilkosságért harminc év börtönre ítélt nő büntetését lecsökkentették. A most 35 éves Teodora Vásquez tíz évet töltött börtönben, miután a csecsemője meghalt, neki pedig emberölésért kellett bíróság elé állnia. Szabadon bocsátása meglepetés volt, mivel tavaly decemberben az ítélet elleni fellebbezését elutasították.

Az El Salvador-i Legfelsőbb Bíróság ezzel kapcsolatban így nyilatkozott: „az igazságosság és a méltányosság erőteljes okai indokolttá tették a büntetése csökkentésének kegyelmét”.

Vásquez tíz év után váratlanul szabadulhatott - Fotó: Reuters

Vásquez végig kitartott az ártatlansága mellett, mondván, hogy ő hívta a mentőket, amikor hasi fájdalmakat tapasztalt terhességének kései szakaszában, majd elvesztette az eszméletét. Amikorra magához tért, az újszülött csecsemője halott volt, és rendőrök vették körül, mondja. 2007 júliusában tartóztatták le, és 2008 februárjában el is ítélték.

Teljes abortusztilalom

El Salvador egyike annak a kevés országnak a világon, ahol a művi terhességmegszakítást minden esetben tiltják, és súlyosan szankcionálják. A büntetés akár nyolc év börtön is lehet, de sok esetben, ha a magzat vagy az újszülött meghal, a vád minősített emberölésre változik, aminek büntetési tétele legkevesebb harminc év.

Vásquez esetében is ez történt, és 2008-ban harminc év börtönbüntetésre ítélték. Fellebbezését 2017 decemberében ugyanazok a bírák hallgatták meg, akik korábban elítélték, és az emberi jogi csoportok tiltakozása ellenére helyben hagyták a harmincéves börtönbüntetést.

Arról nincsenek információk, hogy mikor határozott úgy a Legfelsőbb Bíróság, hogy lecsökkenti a büntetését, de nem ez az első eset, hogy ilyesmi történt. 2005-ben az El Salvador-i Legfelsőbb Bíróság Isabel Quintanilla szintén harmincéves börtönbüntetését három évre csökkentette. Quintanillát nagyon hasonló körülmények között ítélték el, mint Vásquezt.

Bár El Salvador nem az egyetlen ország Latin-Amerikában, amely minden esetben tiltja az abortuszt, itt különösen szigorúan veszik annak betartatását. Az orvosoknak értesíteniük kell a hatóságokat, ha úgy vélik, hogy egy nő megpróbált véget vetni a terhességének. Ha ezt nem teszik, akkor ők is hosszú börtönbüntetésre számíthatnak.

Emberi Jogi csoportok szerint ez azt eredményezte, hogy kriminalizálódtak a vetélések és az orvosi vészhelyzetek, és több mint száz abortusszal kapcsolatos bűncselekményben született elmarasztaló ítélet 2000 óta El Salvadorban.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság