2017-ben nőtt az amerikai-mexikói határ közelében életüket vesztő bevándorlók száma, még úgy is, hogy a határátlépések száma drámaian visszaesett, írta az ENSZ bevándorlási ügynöksége.

Tavaly 412 bevándorló halálát jegyezték fel a határ valamelyik oldalán, ami több, mint az előző évi 398 haláleset, számolt be róla a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), és hozzátette, hogy 2018-ban idáig is már tizenhat halálesetről érkeztek információk.

A bevándorlók a szigorítások miatt sokszor a veszélyesebb útvonalakat választják - Fotó: Guillermo Arias/AFP/Getty Images

„A halálesetek számának növekedése azért különösen aggasztó, mert a rendelkezésre álló adatok szerint a sokkal kevesebb bevándorló lépett be az Egyesült Államokba a mexikói határon keresztül a tavalyi évben” – fogalmazott egy nyilatkozatban Frank Laczko, az IOM Globális Bevándorlási Adatelemzési Központjának igazgatója.

Tavaly az Egyesült Államok határrendészei a jelentések szerint 341.084 bevándorlót vettek őrizetbe a délnyugati határszakaszon, ami 44 százalékos csökkenésnek számít a 2016-ban elfogott 611.689 személyhez képest.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a kevesebb bevándorló veszélyesebb útvonalakon próbál Közép-Amerikából és Mexikóból az Egyesült Államokba jutni. Ezt sokan Donald Trump amerikai elnök 2017 eleji beiktatása óta folytatott éles bevándorlás-ellenes retorikájának tulajdonítják.

A közép-amerikai és mexikói bevándorlók vállalják a veszélyes utat, azt kockáztatva, hogy rablók, bűnözői bandák és csempészek áldozataivá válnak, akik olykor elveszik a pénzüket és kétségbeejtő helyzetben hagyják őket az amerikai határ valamelyik oldalán.

Azonban a jelek szerint nem az erőszak okozza a legtöbb halálesetet a határ közelében.

Az IOM statisztikái szerint a tavalyi évben csupán öt regisztrált halálesetet okozhatott erőszak, például tompa ütés által kiváltott trauma és lőtt sérülés.

Azonban „sok holttestre már csontvázként vagy erősen oszló állapotban találnak rá a határnál, így számos feljegyzett halálesetnél nem ismerjük a halál okát” – írta e-mailben az AFP-nek Julie Black, aki az IOM Eltűnt Bevándorló Projektjének koordinátora.

A nemüket is nehéz meghatározni: Miközben a tavalyi év áldozatai közül csak húsz esetben derült ki az illetőről, hogy nő volt, több mint száz esetben nem sikerült a nemet meghatározni” – mondta Black.

Az IOM adatai szerint a tavalyi évben meghalt bevándorlók közül heten gyerekek voltak.

A határ közelében 2017-ben elhunytak halálának egyik fő oka az volt, hogy az év első felének heves esőzései miatt megáradt a Rio Grande, ami miatt még veszélyesebbé vált az átkelés.

Összesen 91 a határnál meghalt bevándorló fulladt meg, többen, mint 2016-ban, amikor 67-en vesztették így az életüket, derül ki az IOM számaiból.

További 46-an haltak meg napsugárzás és a kiszáradás következtében a nyári hónapokban, amikor a hőmérséklet gyakran negyven fok fölé is emelkedik, 18-an pedig végzetesen kihűltek.

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság