A leszerelt kolumbiai gerillacsoport, a FARC bejelentette, hogy a jelöltjeit érő fenyegetések miatt felfüggeszti a választási kampányát.

A FARC 2016-ben kötött békemegállapodást a kormánnyal, és tavaly politikai párttá alakult. Most azonban tüntetők zavarják meg a választási gyűléseit, legfőképpen azokat, amiket a vezetője, az elnöki posztért induló Rodrigo Londoño, más néven Timochenko tart.

A FARC kampányrendezvényeit az erőszakos tiltakozások miatt többször félbe kellett szakítani - Fotó: AFP

Pénteken a párt „biztonsági garanciákat” kért a jelöltjei számára.

A FARC neve korábban Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők volt, most azonban Alternatív Forradalmi Közösségi Erő néven, amelynek a rövidítése ugyanaz maradt, folytat kampányt a kongresszusi és elnökválasztásokon.

A békemegállapodás értelmében a szervezet biztosan kap majd öt-öt helyet a parlament alsó- és felsőházában is.

Imelda Daza alelnökjelölt a kolumbiai Blu Radiónak azt nyilatkozta, hogy a párt azt kérte a kormánytól, hogy biztosítson nagyobb védelmet a Timochenkót és más jelölteket megtámadó és fenyegető „bűnözők” ellen.

A FARC arra panaszkodott, hogy Timochenko kampányrendezvényeit Cali, Armenia és Pereira városában is agresszív tüntetések és bekiabálások zavarták meg.

Daza a rivális pártokat vádolta a tüntetések szításával a március 11-i parlamenti, és a május 27-én esedékes elnökválasztások előtt. „Ezek nem spontán, hanem megtervezett akciók” – mondta.

A FARC egy másik vezetője, Pablo Catatumbo elmondta, hogy tárgyalnak az állami rendőrséggel. Arról beszélt, hogy a párt vezetői hétfőn újra találkozni fognak, hogy „átgondolják a startégiát és elemezzék a helyzetet”.

Az 59 éves Timochenko 2011 óta vezeti a FARC-ot. A tudósítók szerint minimális az esélye, hogy elnökké válasszák, mivel sok kolumbiai nem szívesen látna egy egykori lázadót az ország élén.

Számos kolumbiai bírálta a békefolyamatot, amiért az lehetővé teszi a FARC tagjainak, hogy közhivatalokért induljanak, anélkül, hogy előbb börtönbe vonulnának.

A FARC, a kormányerők és a jobboldali félkatonai szervezetek között több mint ötven évig dúló polgárháborúban 260 ezernél is több ember halt meg.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság