A mexikói hatóságok tájékoztatása szerint letartóztatták a Los Zetas drogkartell egyik vezetőjét. José María Guízar Valenciát az Egyesült Államok is körözte, és ötmillió dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít az elfogásában.

A Z-43-ként is ismert férfi amerikai-mexikói kettős állampolgár, és úgy vélik, hogy ő vezette a Zetas dél-keleti tevékenységét. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint „évente több tonna kokain és metamfetamin az Egyesült Államokba csempészéséért” volt felelős.

Az elmúlt években a szervezet több vezetőjét is letartóztatták - Fotó: Alamy

Az amerikai külügyminisztérium weboldalán az áll, hogy a Zetas „az elmúlt években megszámlálhatatlan guatemalai civilt gyilkolt meg a mexikói-guatemalai határrégió szisztematikus elfoglalása során”.

A feltételezett drogbárót Mexikóváros felkapott bárjairól és éttermeiről híres Roma kerületében vették őrizetbe. „Erő alkalmazása nélkül” fogták el, árulta el a Nemzetbiztonsági Bizottság vezetője, Renato Sales egy pénteki sajtótájékoztatón, amelyen megerősítették a hírt.

Guízart most a valószínűleg kiadják az Egyesült Államoknak, ahol kábítószer-csempészet és pénzmosás vádjával kell szembenéznie.

2012-ben a Zetas számított a legnagyobb drogbandának Mexikóban. Az utóbbi években azonban csökkent a befolyása, és mások, különösképpen a Jalisco Új Generáció kiterjesztették hatalmukat az ország keleti partvidékén.

Több vezetőjének letartóztatása megzavarta a szervezetet, amelyben a belső megosztottság jelei mutatkoztak. A Gulf kartellből kiváló csoportot korrupt rendőrök és katonák alapították.

Több mint 25 ezer gyilkossággal a tavalyi év volt az elmúlt két évtized legerőszakosabb éve Mexikóban. Ezeknek a haláleseteknek a kétharmadáért a szervezett bűnözést teszik felelőssé.

A Sinaloa kartell vezetőjét, Joaquín „El Chapo” Guzmánt tavaly januárban kiadták az Egyesült Államoknak, miután kétszer is megszökött mexikói börtönökből.

A hét elején egy New York-i bíró úgy döntött, hogy a pere esküdtjeinek neveit nem hozzák nyilvánosságra, hogy megvédjék őket a szélsőségesen erőszakos bűnszervezet esetleges megtorlásaitól. Ügyének tárgyalása várhatóan szeptemberben kezdődik majd.

Kik a Zetas?

A Zetast a mexikói különleges erők korrupt tagjai alapították. Közülük több mint harminc személyt a Gulf kartell vezetője toborozta az 1990-es években, de szakítottak a szervezettel, és 2010-ben önálló tevékenységbe kezdtek.

A két kartell ezután véres harcba kezdett egymással, különösen az ország észak-keleti részén. A Zetas a kegyetlenségével vált hírhedtté, mivel gyakran kínozza meg és fejezi le áldozatait.

Az évek során kiterjesztették tevékenységi körüket a kábítószer-kereskedelmen túlra is, és minden olyan dologgal foglalkoznak, ami pénzt hoz számukra, a cigarettacsempészéstől az ember-kereskedelemig.

A szervezet a Z betűt (spanyolul „zeta”) használja, ami állítólag a rendőrségi rádiókódokból ered.

2012-ben a szervezet egyik vezetőjét, a Z-3-ként is ismert Heriberto lazcano Lazcanót a mexikói haditengerészet tűzharcban megölte. A következő évben a helyére lépő Miguel Ángel Treviñót, alias Z-40-et elfogták. Ezután öccse, Omar Treviño Morales (Z-42) került a szervezet élére, de 2015-ben őt is letartóztatták.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság