A kolumbiai főváros, Bogotá polgármestere igyekezett biztosítani a szemétszállítók sztrájkja miatt dühös lakosságot, hogy a probléma hetvenkét órán belül megoldódik. Enrique Peñalosa elmondta, hogy több mint 3.750 tonna kellemetlen szagot árasztó szemetet hamarosan eltakarítják.

Az áldatlan állapotokat a szemétszállítók sztrájkja okozza, ami múlt hét csütörtökön kezdődött. Peñalosa egy héttel ezelőtt környezetvédelmi szükségállapotot hirdetett, de a lakosok szerint a helyzet egyes kerületekben azóta még tovább romlott. Sok helyi maszkokkal védi orrát az utcán terjengő bűztől.

A helyiek nagyon dühösek az áldatlan állapotok miatt - Fotó: EPA

A város egyik felében a munkát megtagadó Aguas de Bogotá állami szemétszállító cég a múlt hét óta nem szállítja el a szemetet, hogy így tiltakozzon egy homályos tervezet ellen, ami megváltoztatná a közbeszerzések elbírálásának módját, ami miatt félő, hogy február 12-étől 3.200 alkalmazottnak szűnne meg a munkája.

Bár magáncégek mintegy napi 6.300 tonna szemetet szállítanak el, a szemeteszsákok még így hegyekben állnak. Kedden éjjel az egyik legsúlyosabban érintett kerület, Engativá lakosai a helyzet miatti tiltakozás közben felgyújtottak egy buszt.

Peñalosa polgármester hivatali elődjét, Gustavo Petrót vádolja az Aguas de Bogotával kapcsolatos problémákért. Petrót 2013 decemberében távolították el a posztjáról, amiért állítólag rosszul kezelte a városi szemétszállítást, de egy bírósági döntés visszahelyezte a hivatalába.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság