Egy medellíni bíróság arra szólította fel a hatóságokat, hogy indítsanak nyomozást Álvaro Uribe korábbi kolumbiai elnök ellen annak kiderítésére, hogy terheli-e felelősség két mészárlásban, amelyeket félkatonai csoportok követtek el két évtizeddel ezelőtt az észak-keleti Antioquia tartományban, ahol akkoriban Uribe volt a kormányzó volt, számolt be róla kedden a helyi sajtó.

Az antioquiai fellebbviteli bíróság azután döntött így, hogy a bírák helybenhagyták annak a két földbirtokosnak az egyenként harmincéves börtönbüntetését, akik az Önvédelmi Egységek elnevezésű félkatonai szervezet bérgyilkosaiként 1998-ban meggyilkolták a Jesús María Valle ügyvédet és emberi jogi aktivistát.

Uribe tagadja a vádakat - Fotó: Archív

A döntésben kiemelték, hogy „elegendő anyag” áll rendelkezésre ahhoz, hogy más személyek, köztük Uribe ellen is nyomozást indítsanak. Az ítélet kihirdetésekor elhangzott, hogy a találkozóra, amelyen a résztvevők eldöntötték, hogy „elhallgattatják” az ügyvédet, az Uribe család birtokán került sor.

A találkozónak köze van az 1996-os La Granja-i mészárláshoz is, amelynek négy halálos áldozata volt, illetve egy másikhoz is, amit 1997-ben El Aróban követtek el, és amely során tizenöt embert öltek meg Jaime Alberto és Antonio Angulo Osorio vezetésével.

A bíróság szerint Pedro Juan Moreno, aki Uribe kormányzó-helyettese volt akkoriban Antioquiában, szintén részt vett a találkozón. Ő 2006-ban elhunyt.

Uribe lehetséges szerepét az El Aró-i mészárlásban már 2015-ben is vizsgálták, miután több szemtanú is arról számolt be, hogy az antioquiai kormányzóság tulajdonában lévő helikoptert láttak körözni az égen a paramilitárisok rajtaütése idején.

Uribe politikai indíttatásúnak nevezte és visszautasította a vádakat, és kijelentette, hogy azokra nincs semmilyen bizonyíték.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság