A venezuelai Alkotmányozó Nemzetgyűlés (ANC) döntése alapján az év második felében esedékes elnökválasztást április végéig meg kell tartani.

Diosdado Cabello a döntést az országgal szemben az Egyesült Államok, Kanada és az Európai Unió részéről fokozódó nemzetközi nyomással indokolta a döntést: „Ha a világ szankciókat akar bevezetni, akkor arra mi szavazással válaszolunk! A népünknek joga van hozzá, hogy döntsön a saját sorsáról.”

A választásokra még a tavasszal sor kerül - Fotó: Miguel Gutierrez/EPA

Az ANC döntése azt is jelenti, hogy tavasszal a venezuelai állampolgárok 2017 júliusa óta már a negyedik alkalommal járulhatnak a szavazóurnákhoz. A Hinterlaces közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 72 százaléka egyetért a voksolás időpontjának előrehozásával.

A kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) már korábban bejelentette, hogy a hivatalban lévő Nicolás Maduro elnököt jelöli.

Az ellenzéki Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) koalíció tagjai abban egyetértenek, hogy közösen indulnak, azonban a jelöltjük kilétéről előválasztások során döntenek. Ezen eddig a Nemzetgyűlés volt elnöke Henry Ramon Allup, a multimilliárdos üzletember Lorenzo Mendoza és a Demokratikus Haladás párt elnöke, Henri Falcon jelezte a részvételét.

Forrás: venezuelanalysis.com

Készítette: Latin-Amerika Társaság