Közel kétszáz fantomalkalmazott lepleződött le egy munkaügyi ellenőrzés során az argentin parlamentben. A hírek szerint ezek az emberek csak néhanapján tűntek fel a munkahelyükön.

A La Nación újság azt írta, hogy az argentin kongresszus két hónappal ezelőtt új jelenlétigazoló rendszert vezetett be a dolgozói számára, és azóta százkilencven emberről derült ki, hogy hosszú ideig nem jelentek meg a munkahelyükön megfelelő magyarázat nélkül.

A szigorítás után rég nem látott arcok tűntek fel a parlament folyosóin - Fotó: AFP

A hatóságok közülük százhatvannak szüntették meg a munkaviszonyát, harmincan pedig úgy döntöttek, hogy önként távoznak, miután szembesítették őket a hiányzásaik bizonyítékaival, számolt be róla a La Nación.

Ezeket az állami alkalmazottakat Argentínában „gnocchinak” vagy „noquinak” nevezik – az után a népszerű gombócétel után, amit hagyományosan minden hónap 29. napján fogyasztanak –, mivel nem végeznek igazi munkát, és csak akkor havonta egyszer mennek be a munkahelyükre, hogy átvegyék a fizetési csekkjüket.

Az új rendszer bevezetésével, írja a La Nación, „a törvényhozás folyosói tömve lettek alkalmazottakkal, a szomszédos kávézók is megteltek, és rég nem látott arcok tűntek fel”.

Az új biometrikus rendszerben az alkalmazottaknak minden nap az ujjlenyomatukkal kell igazolniuk a jelenlétüket, ha szeretnének fizetést kapni arra a napra, számolt be róla a napilap.

A 160 alkalmazott közül, akik ellen a fizetési jegyzékben szereplő 16.500 személy közül vizsgálatot indítottak, 83-an legalább tíz egymást követő napot hiányoztak a munkából, amit nem tudtak igazolni.

Háború a gnocchi ellen

Amikor 2015 decemberében elfoglalta a hivatalát, Mauricio Macri elnök „háborút hirdetett a gnocchi ellen”, és kormánya azt mondja, hogy több ezer fantomalkalmazottat távolítottak el az állami fizetési jegyzékekről.

Macri többször vádolta azzal elődjét, az országot 2007 és 2015 között vezető Cristina Fernández de Kirchnert, hogy engedte, hogy az állami fizetési jegyzékeket politikai támogatóival duzzasszák fel.

A szakszervezetek vitatják Macri megállapítását, miszerint tömeges hiányzás tapasztalható az állami alkalmazottak körében, és azzal vádolják, hogy ezzel akarja igazolni az állami intézményekben végrehajtott nagyarányú létszámleépítéseket.

Húszezer közalkalmazott tömeges elbocsátása 2016 januárjában tiltakozásokat robbantott ki Buenos Aires utcáin, és a tüntetők az elnöki palotánál lévő téren gnocchit főztek, amit a járókelőknek kínálgattak.

A hiányzó parlamenti dolgozókkal szembeni mostani fellépést azonban az argentin törvényhozás minden frakciója, ahogyan a Törvényhozási Dolgozók Egyesülete (APL) is, írja a La100 híroldal.

Írta: Alistair Coleman

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság