Honduras korábbi elnöke, Manuel Zelaya szerint 2018 a hondurasi nép „felszabadulásának éve” lesz.

A Twitter-fiókján posztolt írásos nyilatkozatában az Ellenzéki Szövetség vezetője arra szólított fel mindenkit, hogy „továbbra is menjenek ki az utcára” addig, amíg Juan Orlando Hernández „kapitalista diktatúrája” vereséget nem szenved.

Manuel Zelaya harcra szólította fel a hondurasiakat - Fotó: hondudiario.com

Üzenetében Zelaya azt mondta, hogy az Ellenzéki Szövetség és a hondurasi emberek „egy jobb jövőt fognak felépíteni a saját kezükkel” szemben Hernándezzel, a „törvényen kívüli diktátorral”, akinek a választások elcsalásának és a tüntetők meggyilkolásának „bűncselekményeit” az Egyesült Államok és más külföldi kormányok támogatják.

„Nem fogunk pihenni, küzdeni fogunk minden fronton addig, amíg nem jön el az a nagyszerű pillanat, amit megünnepelhetünk” – jelentette ki az egykori elnök.

Zelaya azzal vádolta meg Hernándezt, hogy ő a „szervezett bűnözés” vezetője, mely „megsérti a köztársaság alkotmányát és törvényeit, elszegényítve ezzel az országot”, és hozzásegíti a gazdagokat a még nagyobb vagyon felhalmozásához, miközben lakosság nagy részét megfelelő egészségügy és oktatás nélkül hagyja.

A Legfelsőbb Választási Bíróság (TSE), a hondurasi választásokért felelős kormányzati hivatal december 17-én hirdette ki győztesként Hernándezt. Állítólag a szavazatok 42,95 százalékát szerezte meg, megelőzve az Ellenzéki Szövetségi jelöltjét, a 41,42 százalékot szerzett Salvador Nasrallát.

Ők ketten kapták a legtöbb szavazatot a november 26-ai hondurasi elnökválasztáson, amelynek csalásokkal és „szabálytalanságokkal” kapcsolatos hírei nagy port kavartak a hazai és a külföldi sajtóban egyaránt.

Az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) főtitkára, Luis Almagro végül december 27-én új választások megtartására szólította fel a TSE-t a november 26-ai szavazás alatt elkövetett számtalan csalás miatt.

Később azonban elállt ettől, miután az OAS állandó missziója és Hernández külügyminisztere azzal vádolta meg, hogy „beleártja” magát az ország szuverenitásába, és túllépi a hatáskörét.

Nasralla és az Ellenzéki Szövetség több mint száz esetről szolgáltatott bizonyítékot a TSE alkalmazottai és igazgatója, David Matamoros által elkövetett szabálytalanságokról. Nastralla továbbra is azt állítja, hogy ő nyerte meg a választást, és a TSE Hernándezzel összejátszva elrabolta tőle ezt a posztot.

Tegnap késő este a hondurasi pap és emberi jogi aktivista, Ismael Moreno azt írta a Twitteren, hogy olyan üzeneteket kapott, hogy „az életével játszik”.

A sokak által jól ismert pap, aki közeli barátja volt a kormány által meggyilkolt aktivistának, Berta Cáceresnek, ezzel zárta a Twitter-posztját: „Ez lenne az a nyílt párbeszéd, amelyről az Egyesült Államok (hondurasi) nagykövete által támogatott Hernández elnök beszél? Ilyen az a párbeszéd, amelyre a vállalatok, egyes egyházi személyek és az úgynevezett „hivatalos civil társadalom” egyes képviselői biztatnak?”

A School of the Americas Watch (SOA Watch) azt állítja, hogy a hondurasi kormány hamisan vádolja Morenót és számos más emberi jogi aktivistát azzal, hogy kapcsolatuk van a kábítószer-kereskedelemmel, hogy így tereljék el a figyelmet Moreno munkájáról.

Moreno Hernández ismert kritikusa, akiről azt állítja a pap, hogy Hondurasban „egy tekintélyelvű demokráciát hozott létre, ami egy diktatúrába fog átmenni”.

Hernández első ciklusa, mely hivatalosan ebben a hónapban ér véget, tele volt korrupcióval és büntetlenül maradt bűnesetekkel. 2013-ban, az első választási kampánya során Hernández és pártja a Hondurasi Nemzeti Párt (PNH) állítólag 90 millió amerikai dollárnyi összeget loptak el a hondurasi Társadalombiztosítási Intézettől, hogy ebből finanszírozzák Hernández kampányát Xiomara Castróval, Zelaya feleségével szemben.

A jelentések szerint a PNH, amíg Hernández volt a hondurasi Nemzetgyűlés elnöke, 300 millió dollárt lopott el a társadalombiztosítási rendszerből. Hernández állítása szerint a pártja 150 ezer dollárnyi tiltott finanszírozásban részesült, de ezért a felelősség nem őt terheli.

A szavazófülkék november 26-ai bezárása óta a hadsereg és a rendőri szervek tagjai legkevesebb harminc tiltakozót gyilkoltak meg, akik azzal vádolták meg Hernándezt és TSE-t, hogy befolyásolták a választási eredményeket.

Hernández képének elégetése népszerű program volt Honduras szerte az újévi ünneplések közepette.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság