Perui írók egy csoportja is elítélte a hatóságok azon döntését, hogy egészségügyi okokra hivatkozva kegyelmet adnak Alberto Fujimorinak, a dél-amerikai ország korábbi elnökének. A nyílt levél aláírói között van a Nobel-díjas perui író, Mario Vargas Llosa is.

Pedro Pablo Kuczynski elnök múlt vasárnap adott kegyelmet Fujimorinak. Az egykori államfő hosszú börtönbüntetését töltötte emberijog-sértések és korrupció miatt, amit az 1990-es évekbeli elnöksége alatt követett el.

Mario Vargas Llosa is elítélte Fujimori szabadon engedését - Fotó: Sebastian Silva /MTI/EPA

Az írók, akik a közösen aláírt levelet az EFE spanyol hírügynökséghez juttatták el, úgy vélik, hogy Kuczynski elnök döntése törvénytelen és felelőtlen. Úgy fogalmaztak, hogy ez szégyen Perura nézve.

Csütörtökön az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó tisztviselői a Fujimori-kormány áldozatai arculcsapásának nevezték a lépést.

Több ezer ember tüntetett Lima és más perui városok utcáin a döntés ellen. Bírálói szerint Fujimori egy korrupt diktátor.

A múlt hét elején Kuczynski elismerte, hogy döntése dühöt váltott ki, de azt mondta, hogy nem engedhette, hogy „Alberto Fujimori börtönben haljon meg”.

Az egykori elnök támogatói szerint ez egy emberiességi gesztus volt. Ők nagyra tartják Fujimorit, amiért az 1990-es években legyőzte a Fényes Ösvény maoista lázadóit.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság