Több mint 42 millió ember éhezik Latin-Amerika és a Karib-térség szerte, állapította meg kedden az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A szervezet egyúttal gyors reakciót kért a válság megfékezésére.

„Ez a csapás a térségben nem élelmiszerhiányból fakadó probléma, hanem súlyos gazdasági egyenlőtlenségekből és az élelmiszer-ellátási rendszerek hiányosságaiból ered, ami globalizáció előrehaladtával tovább súlyosbodik” – mondta a FAO terepen dolgozó munkatársa, Federica Damiani.

A vidéki szegénység növekedésével együtt nő az éhezés is Latin-Amerikában - Fotó: EFE

Damiani a probléma gyökerét abban látja, hogy az élelmiszer-ellátási rendszerek nem képesek lépést tartani az igényekkel, illetve eleget tenni elsődleges kötelezettségeiknek, és ellátni az egész lakosságot friss és tápláló élelmiszerekkel. Az elhízás szintén az egekbe szökött az térségben, figyelmeztetett.

„Az élelmiszer-ellátási rendszerek nemcsak peremre szorítják a termelőket, de a fogyasztók, különösen a legszegényebbek számára is egyre nehezebbé teszik a megfelelő élelmiszerekhez való hozzáférést” – mondta, hangsúlyozva, hogy a szegénységi és az éhezési statisztikák egyaránt emelkedtek a FAO legutóbbi elemzése óta.

A világszervezet most gyors választ vár a növekvő válságra, amit Damiani szerint csak a térség élelmiszer-ellátási rendszereinek teljes átalakításával lehet megoldani.

November végén három római székhelyű ENSZ-ügynökség közös missziót indított a Latin-Amerikában és a Karib-térségben tapasztalható éhezés felszámolására és a vidékfejlesztés fellendítésére, illetve a Fenntarthatósági Fejlesztési Célok felé való haladásra.

A három ügynökség a Nemzetközi Agrárfejlesztési Alap (IFAD), az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Élelmezési Világprogram (WFP).

A FAO legfrissebb jelentése szerint az éhezés gyorsan nő a vidéki szegénység a városi szegénységhez képest az elmúlt húsz évben tapasztalható húsz százalékos emelkedésével együtt.

„Ezeket a jeleket sürgős figyelmeztetésnek kell vennünk” – mondta Julio Berdegue, a FAO latin-amerikai és karibi képviselője novemberben. „Többet kell tennünk, és nagyobb hatást kell elérnünk. Itt az idő, hogy egyesítsük erőinket, és felsorakozzunk egy ügy mögé.”

Joaquín Lozano, az IFAD latin-amerikai és karibi ágának igazgatója így fogalmazott: „Az éhezés, szegénység és az egyenlőtlenség elleni küzdelem sikerei elkerülhetetlenül szükségessé teszik a térségünk kistermelőinek, és az olyan hagyományosan kirekesztett társadalmi régetek, mint az őslakosok és a vidéki nők támogatását.”

„A 2030-ig kitűzött célok teljesítése arra kötelez minket, hogy legyünk a lehető leghatékonyabbak a programjainkban és beavatkozásainkban. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy tovább dolgozzunk a jobb kapcsolódások, együttműködések és összhang elérésének érdekében a régióban működő három szervezetünk stratégiáiban és programjaiban.”

A három szervezet együttműködését arra dolgozták ki, hogy megkönnyítse a hozzáférést a forrásokhoz és az eszközökhöz, illetve lehetővé tegye ezek eljuttatását az arra rászoruló rétegeteknek, zárta szavait.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság