A perui kulturális miniszter, Salvador del Solar lemondásával tovább folyik a vita Pedro Kuczynski elnök megosztó döntéséről, hogy kegyelemben részesítette az ország korábbi államfőjét, Alberto Fujimorit.

„Köszönöm a köztársasági elnöknek, hogy lehetőséget adott arra, hogy az országot szolgáljam” – írta a Twitteren Del Solar, anélkül, hogy említést tett volna a kegyelemről. A filmrendező nyilvánosan nem indokolta meg a lemondását.

A Fujimorinak adott kegyelem élesen megosztja a peruiakat - Fotó: The Santiago Times

A 79 éves Fujimorit korrupció és az emberi jogok megsértése miatt ítélték börtönbüntetésre, de vasárnap az egészségügyi állapota miatt kegyelemben részesült.

A döntés nyomán zavargások törtek ki Limában a hét elején, és két másik kormánypárti politikus is bejelentette a lemondását.

Szerdai sajtótájékoztatóján a miniszterelnök, Mercedes Aráoz tagadta, hogy a kormány alkut kötött volna az ellenzékkel, és Fujimori szabadságát adta volna cserébe a jelenlegi elnök pozíciójának védelméért. Pedro Pablo Kuczynski elnök a múlt héten csak szűk többséggel kerülte el, hogy a felelősségre vonási eljárást indítsanak ellene.

A japán-perui kettős állampolgár Fujimori 1990 és 2000 között kemény kézzel vezette az országot. A hivatalából való távozás után Japánba költözött, majd onnan Chilébe, ahol 2005-ben letartóztatták. Miután 2007-ben kiadták Perunak, hat év börtönre ítélték hatalommal való visszaélés miatt. 2009-ben újabb huszonöt évet kapott az elnöksége alatt elkövetett visszaélések és gyilkosságok miatt.

A kedden a Facebookon közzétett videójában Fujimori „mélységes háláját” fejezte ki Pedro Pablo Kuczynski elnöknek.

„Tisztában vagyok azzal, hogy a kormányom eredményeit néhányan jól fogadták, de el kell ismernem azt is, hogy másokat viszont cserben hagytam. Tőlük szívem mélyéből kérek bocsánatot” – fogalmazott a videóüzenetében.

Hozzátette, hogy a legteljesebb mértékben támogatja Kuczynski elnök a megbékélésre vonatkozó felhívását.

Carlos Basombrio belügyminiszter pénteken jelentette be a lemondását, mielőtt még karácsonyeste hivatalosan közölték volna a kegyelemről szóló döntést.

Három kormánypárti képviselő, továbbá az elnök tanácsadója, valamint az Igazságügyi Minisztérium emberi jogi irodájának vezetője is lemondott.

Forrás: Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság