Peru korábbi államfője, Alberto Fujimori megköszönte Pedro Pablo Kuczynski elnöknek, hogy egészségügyi okokra hivatkozva kegyelmet adott neki. A kórházi ágyában Fujimori azt mondta, hogy „nagyon hálás”.

Fujimori, akit huszonöt év börtönbüntetésre ítélték emberijog-sértésekért és korrupcióért, bocsánatot kért azoktól a peruiaktól is, akiknek „csalódást okozott”. A neki adott kegyelem tiltakozást váltott ki a peruiakból, akik úgy vélik, hogy le kellett volna töltenie a teljes büntetését.

Sok perui az áldozatok képeivel tiltakozott Fujimori szabadon bocsátása ellen - Fotó: Reuters

Egy a Facebookon közzétett videóban Fujimori azt mondta, hogy a kegyelem híre „nagy hatással volt rá, és szélsőséges öröm és bánat kavargott benne”.

„Tudom, hogy kormányom teljesítményét egyesek jól fogadták” – mondta. „De rájöttem, hogy másoknak csalódást okoztam. Tőlük szívem mélyéből bocsánatot kérek.”

Azt is mondta, hogy teljes mértékben támogatja Kuczynski elnök megbékélésre való felhívását.

Miért ítélték el Fujimorit?

2007-ben az egykori elnököt hat év börtönre ítélték korrupcióért és hatalommal való visszaélésért, de két évvel később még huszonötöt kapott a hivatali ideje alatt elkövetett emberijog-sértésekért. Ezúttal halálosztagok által elkövetett gyilkosságok engedélyezéséért ítélték el.

Miért kapott kegyelmet?

Kuczynski elnök hivatala egy közleményben azt írta, hogy „humanitárius kegyelemben részesíti Alberto Fujimorit és hét másik hasonló állapotban lévő személyt”, akiket azonban nem nevezett meg.

A közleményben arról is szó volt, hogy az orvosai szerint Fujimori „egy előrehaladott, elváltozást okozó és gyógyíthatatlan betegségben szenved”.

Kuczynski később így nyilatkozott: „Meg vagyok róla győződve, hogy egyikünk sem, akik demokratának tartjuk magunkat, engedhetjük, hogy Alberto Fujimori börtönben haljon meg. Az igazságszolgáltatás nem egyenlő a bosszúval… A döntésem különösen összetett és nehéz, de az én döntésem.”

Miért vitatott ez a döntés?

Egyből tüntetések kezdődtek, ahogyan a kegyelemnek híre ment vasárnap, és számos tüntető a felkelés-ellenes hadjárat áldozatainak képeit lengette. „Úgy véljük, hogy a kegyelem törvénytelen módon lett megadva” – nyilatkozta az egyik tüntető a Reutersnek. „A valóság az, hogy ez egy sajnálatos alku volt a fujimoristák és a jelenlegi kormány között.”

Alku köttetett?

Az egykori elnök lánya, Keiko Fujimori által vezetett konzervatív Népi Erő (FP) párt van többségben a kongresszusban, és csütörtökön korrupciós vádak miatt felelősségre vonási eljárást akartak indítani Kuczynski elnök ellen.

Azonban Keiko bátyja, Kenji végül lehetőséget adott az elnöknek, hogy hatalmon maradhasson, ami miatt sokakban felmerült a gyanú, hogy Fujimori szabadon bocsátása ennek volt az ellenszolgáltatása.

„Hogy mentse a bőrét [Kuczynski elnök] lepaktált Fujimori támogatóival” – mondta Veronika Mendoza baloldali politikus, aki árulásnak nevezte az elnök lépését.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság