Korrupcióellenes ügyészek és szervezetek tiltakoztak szombaton Michel Temer brazil elnök azon döntése ellen, hogy idén példátlan számú olyan személyt részesít kegyelemben, akik korrupció vagy pénzmosás miatt töltik börtönbüntetésüket.

Noha a karácsonyi kegyelemosztásnak van hagyománya Brazíliában, idén a feltételek soha nem látott módon rugalmasak, mondják a bíráló hangok.

Temer feltételei példátlanul rugalmasak - Fotó: Reuters

2016-ban csak olyanoknak adtak kegyelmet, akiket legfeljebb tizenkét év börtönbüntetésre ítéltek, akkor, ha már letöltötték a büntetésük negyedét, és ha nem számítanak visszaesőnek.

A Temer által a napokban aláírt rendelet azonban nem köt ki maximális büntetést, és ötödével csökkenti azoknak a raboknak a büntetését, akik nem visszaesők.

A brazil olajvállalat korrupciós ügyeit feltáró Autómosó Hadműveletet irányító Deltan Dallagnol korrupcióellenes ügyész a kegyelmi döntést „a korruptaknak adott hatalmas karácsonyi ajándéknak” nevezte a Twitteren.

„Korruptnak lenni és a következmények mindössze húsz százalékát vállalni, ez azt jelenti, hogy a büntetlenséget biztosító szabályok miatt kifizetődik a bűnözés” – tette hozzá.

A Transparency International szervezet szintén „mély aggodalmának” adott hangot a rendelettel kapcsolatban, mert az szerinte „feszültséget” teremt, és azt fogja közvetíteni „a lakosság felé, hogy a korruptak és a nagy hatalommal rendelkezők bűncselekményeik súlyossága ellenére gyakran megtalálják a módját, hogy kibújjanak az igazságszolgáltatás alól”, áll a szervezet közleményében.

A bírálatokra reagálva Torquato Jardim igazságügyi miniszter elismerte, hogy Temer „liberálisabban tekint” a büntetőjogra, de egyúttal azt is állította, hogy a kegyelmeket „személytelenül” adták, és azokkal nem kívántak jobban kedvezni a bebörtönzött köztisztviselőknek, mint bárki másnak.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság