Raúl Castro kubai elnök, akinek visszavonulása eredetileg jövő februárban lett volna esedékes, az eredetileg tervezettnél két hónappal tovább a karibi szigetország kormányának élén marad.

A néhai forradalmi vezető, Fidel Castro öccse így várhatóan 2018 áprilisában vonul vissza, rögtön azután, hogy a Nemzetgyűlés által összeállított Államtanács megválasztja az utódját.

Raúl Castro jövő áprilisban távozik végleg az ország éléről - Fotó: Archív

„Amikor (áprilisban) összeül a Nemzetgyűlés a második és egyben utolsó államfő- és kormányfői mandátumom lejár, és Kubának új elnöke lesz” – mondta Castro a parlamenti ülésszak végén csütörtökön.

Castro visszavonulásának eredeti dátuma megfelelt volna az ország választási naptárjának. Azonban a harmincegy tagú Államtanácsot még nem választotta meg a hatszáz fős Nemzetgyűlés. A szavazást az Irma hurrikán által okozott hatalmas károk miatt halasztották el.

A PressTV információi szerint a mostani záróülésen a képviselők április 19-ét jelölték ki új dátumnak.

Castro hivatalosan 2008-ban lett az ország államfője, miután két évig ideiglenes elnökként vezette Kubát. Az államfői posztról való 2018-as távozása ellenére ő marad a Kubai Kommunista Párt elnöke a szervezet következő, 2021-ben esedékes kongresszusáig.

Mivel azonban még ő áll Kuba forradalmi kormánya élén, Castro a héten megragadta az alkalmat, hogy nekimenjen a jelenlegi amerikai kormányzatnak, és azt mondta, hogy annak politikája „súlyos és irracionális visszalépés a kubai-amerikai kapcsolatokban”.

Arról is beszélt, hogy „a blokád fokozása, a visszatérés az agresszív és tiszteletlen retorikához és a két ország kapcsolatát nagyban befolyásoló igazságtalan intézkedések egyoldalú alkalmazása” bizonyítékkal szolgálnak a tizenegy és fél millió lakosú kis szigetországgal szembeni ellenségesség fokozódására.

Mindazonáltal emlékeztetett rá, hogy a kubai forradalom „kiállt tizenegy egymást követő (amerikai) kormányzatot, és még mindig itt vagyunk; és szabadnak, szuverénnek és függetlennek is kell maradnunk.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság