A Nemzetközi Sajtóintézet kedden kiadott jelentése szerint Latin-Amerika a világ legveszélyesebb térsége az újságírók számára.

Mexikóban regisztrálták idén a legtöbb újságírók ellen elkövetett gyilkosságot: az egész Latin-Amerikában meggyilkolt huszonnégy médiamunkás közül tizenhármat Mexikóban öltek meg.

Mexikóban rosszabb a helyzet, mint a háborús övezetekben - Fotó: Reuters

A többiek közül négyen Hondurasban haltak meg, ketten-ketten a Dominikai Köztársaságban és Kolumbiában, egyet-egyet pedig Guatemalában, Peruban és Brazíliában.

A régióban meghalt huszonnégy riporter egy kivételével mindegyike „úgy tűnik, hogy a szándékosan a munkája miatt vált célponttá”, írta a Nemzetközi Sajtóintézet.

„A Mexikóban és sok más országban kegyetlenül meggyilkolt újságírók esetei tragikus módon azt mutatják, hogy az újságírók meggyilkolását követő büntetlenség hogyan vezet még több gyilkossághoz” – mondta Barbara Trionfi, az intézet igazgatója.

A latin-amerikai számok megelőzik a közel-keletieket és az észak-afrikaiakat is: Tizenegy újságírót gyilkoltak meg Irakban és kilencet Szíriában, amivel a térség a második legveszélyesebbnek számít a médiamunkások számára.

Ázsiában az áldozatok száma tizenkilencre emelkedett, Fekete-Afrikában, Európában és Észak-Amerikában nyolc, öt illetve két gyilkosság történt.

Ezzel együtt, jegyezte meg Trionfi, a világon meggyilkolt újságírók száma a tavalyi évhez képest százhúszról nyolcvanegyre csökkent.

„Némi vigaszt jelent, hogy idén kevesebb újságírót öltek meg, mint tavaly, és azt reméljük, hogy ezzel véget ér az évtizedes növekvő gyilkossági tendencia” – mondta az IPI igazgatója.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság