Összecsaptak a rendőrökkel a tüntetők az argentin Kongresszus épülete előtt hétfőn, amikor a törvényhozók megkezdték annak a nyugdíjtervezetnek a vitáját, ami felháborodást váltott ki a nyugdíjasok körében és arra késztette a szakszervezeti vezetőket, hogy általános sztrájkot hirdessenek.

A demonstrálók üvegekkel, kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal, gumilövedékkel és vízágyúval válaszoltak erre. A hatóságok szerint 49 embert tartóztattak le, 149-en megsérültek, köztük rendőrök, nyugdíjasok és újságírók is.

A reformtervezet nagy felháborodást váltott ki az argentinok körében - Fotó: AFP

Az intézkedés, melyet a Szenátus már elfogadott, Mauricio Macri kormányának azon reformintézkedéseinek része, amelyek célja, hogy csökkentsék a magas államadósságot. A szakszervezeti és civil aktivisták szerint viszont az új szabályozás csökkentené a nyugdíjakat és a nyugellátmányokat, valamint a szegény családoknak folyósított támogatásokat.

Argentína legnagyobb szakszervezete hétfő este huszonnégy órás sztrájkot hirdetett a tervezet ellen tiltakozva, melyet most a Képviselőház vitat meg. A munkabeszüntetés miatt repülőgépek százai nem szálltak fel az ország fővárosából, Buenos Airesből.

A tervezet vitáját múlt kedden már fel kellett függeszteni a hasonlóan erőszakos összecsapások miatt.

Hétfőn este a tüntetők Buenos Aires számos kerületében fazekak egymáshoz csapkodásával fejezeték ki a tervezettel szembeni elégedetlenségüket. Az ilyen tüntetéseknek különös szimbolikus jelentőséggel bírnak Argentínában, mivel az ország legmélyebb gazdasági válságának idején, 2001-02-ben, az ilyen tüntetéseknek sikerült elmozdítania a hivatalából az ország akkori elnökét.

2015-ös hivatalba lépésekor Macri a kormányzati kiadások csökkentésére és a lassú argentin gazdaság felélénkítésére tett ígéreteket. De a létszámleépítésekre és a segélyek csökkentésére tett javaslatai óriási elégedetlenséget váltottak ki a munkások között.

A konzervatív elnök októberben, a kormányzó koalíció a kongresszusi választásokon aratott győzelme után, arra tett ígéretet, hogy további mélyebb reformokat fog végrehajtani adózási, oktatási és munkaügyi ügyekben.

Forrás: MercoPress

Fordította: Latin-Amerika Társaság