A konzervatív milliárdos és exelnök, Sebastián Piñera nyerte meg a chilei választások második fordulóját. A baloldali Alejandro Guillier elismerte vereségét, és gratulált az ellenfelének, aki négyéves szünet után tér vissza az elnöki székbe.

Csaknem az összes szavazat összeszámlálása után Piñera több mint 54 százalékon végzett.

Piñera négy év kihagyás után második ciklusát kezdheti meg - Fotó: Martin Bernetti

Ez egy egyértelmű jobbratolódást jelez a dél-amerikai országban, amit jelenleg a szocialista Michelle Bachelet elnök vezet. Ő Guilliert támogatta.

Körülbelül tizennégymillió választásra jogosult chilei szavazhatott, köztük most először a külföldön élő chileiek is. A választási részvétel mindazonáltal alacsony, 48,5 százalékos volt. Korábban voltak olyan vélekedések, hogy a magas részvétel Guilliernek kedvezne.

Piñera egységre szólított fel a győzelme után. „Chilének több megállapodásra, mint konfrontációra van szüksége” – mondta. „A jövőbe vezető út egyesít minket. Néha múltbeli történetek választanak szét minket.” Ellenfelével kapcsolatban ezt tette hozzá: „Szeretnék vele beszélni olyan kérdésekről, amelyekben megállapodhatunk.”

A milliárdos üzletember az első fordulót nagy különbséggel nyerte meg. Akkor még nyolc jelölt versenyzett, de csak kettejük jutott be a második fordulóba.

Piñera már 2010 és 2014 között vezette az országot, amikor is két évtizedes folytonos balközép kormányzást tört meg. Ugyanakkor a korábbi elnök és Chile Vamos koalíciója számára csak szűk előnyt jeleztek a vasárnapi választások előtt készített közvélemény-kutatások. Az üzleti körök támogatását azonban maga mögött tudta, mivel alacsonyabb adókat ígért, hogy ezzel érje el újra a gazdasági növekedést.

Kampánya során azt is ígérte, hogy visszafogja Bachelet elnök reformjait, ellenfele, Guillier azonban Bachelet örökségének támogatását ígérte.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság