El Salvador-i bírák elutasították a fellebbezést Teodora Vásquez ügyében, akit harminc év börtönre ítéltek az ország szigorú abortusztörvényei alapján.

A bíróság két orvosszakértőt hallgatott meg, köztük egy guatemalai igazságügyi szakértőt, aki vallomásában azt mondta, hogy az újszülött csecsemőn végzett eredeti boncolás „nem volt megfelelő”.

Vásquez támogatóit lesújtotta az ítélet - Fotó: AFP

A fellebbezésről döntő bírák azonban úgy határoztak, hogy helybenhagyják az ítéletet. Vásquez családja az Amnesty International közreműködésével kampányolt a nő szabadon bocsátásáért.

Az Amnesty International El Salvador-i képviselője, Ina Strøm, aki jelen volt a tárgyaláson, így nyilatkozott:

„A tárgyalóterem könnyek között tört ki az ítélet hallatán. A család le van sújtva. Ez egy olyan tragédia és igazságtalanság, amire nincsenek szavak.”

„A bíró a józan észre hivatkozott az ítélethirdetéskor, amivel burkoltan jelezte, hogy figyelmen kívül fogja hagyni a bizonyítékokat.”

„Ahogy az ügyvéd is kiemelte, ha valaki meg akarja ölni a gyerekét, akkor nem fogja hívni a mentőket, ahogyan Teodora tette.”

„Teodora gyermeke halva született, nem szabadna börtönben lennie.”

Bár El Salvador nem az egyedüli ország Latin-Amerikában, amely minden körülmények között tiltja az abortuszt, a közép-amerikai ország különösen szigorúan jár el a törvény betartatásában.

Az orvosoknak jelenteniük kell a hatóságoknak, ha úgy vélik, hogy egy nő megpróbált véget vetni a terhességének. Ha elmulasztják jelenteni ezeket az eseteket, akkor ők is hosszú börtönbüntetést kaphatnak.

Ennek eredménye az emberi jogi szervezetek megfogalmazása szerint a vetélések és az orvosi vészhelyzetek kriminalizálása lett. 2000 óta több mint száz embert ítéltek el abortusszal kapcsolatos bűncselekményekért El Salvadorban.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság