El Salvador-i bírók döntést készülnek hozni arról, hogy szabadon bocsátják-e azt a nőt, akit gyilkosságért ítéltek el, miután csecsemőjét holtan találták.

Teodora Vásquez ma is kitart az ártatlansága mellett. Azt mondja, hogy mentőt hívott, amikor a terhessége kései szakaszában hasi fájdalmakat tapasztalt, utána elvesztette az eszméletét. Amikor magához tért, újszülött csecsemője halott volt, őt pedig rendőrök állták körül, mondja. 2008-ban harminc év börtönbüntetésre ítélték emberölés minősített esete miatt.

Az akkor huszonnégy éves nőt harminc év börtönre ítélték - Fotó: AFP

El Salvador egyike a világ azon hat országának, ahol az abortusz teljes mértékben tilos, és súlyos büntetést von maga után. Az abortuszért maximálisan kiszabható büntetés nyolc év lehet, de sok esetben, amikor a magzat vagy az újszülött meghal, a vád minősített emberölésre változik, amiért minimálisan harminc év börtönt kell kiszabni. Vásquezzel is ez történt.

Most felülvizsgálják az ügyét, és egy bírói testület dönteni fog arról, hogy szabadon engedik-e a nőt vagy le kell töltenie a hátralévő húszéves büntetését. Emberi jogi csoportok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az ügyet megint ugyanazok a bírók veszik elő, aki 2008-ben elítélték őt.

Bár El Salvador nem az egyedüli ország Latin-Amerikában, amely minden körülmények között tiltja az abortuszt, a közép-amerikai ország különösen szigorúan jár el a törvény betartatásában.

Az orvosoknak jelenteniük kell a hatóságoknak, ha úgy vélik, hogy egy nő megpróbált véget vetni a terhességének. Ha elmulasztják jelenteni ezeket az eseteket, akkor ők is hosszú börtönbüntetést kaphatnak.

Ennek eredménye az emberi jogi szervezetek megfogalmazása szerint a vetélések és az orvosi vészhelyzetek kriminalizálása lett. 2000 óta több mint száz embert ítéltek el abortusszal kapcsolatos bűncselekményekért El Salvadorban.

Vásquez családja az Amnesty International segítségével kampányt folytatott a nő szabadon engedéséért. Rokonai azt mondják, hogy Vásquez, aki huszonnégy évesen esett teherbe a második gyermekével, meg szerette volna tartani a csecsemőt, és merült föl benne, hogy abortuszhoz folyamodjon. Azt is elmondták, hogy a nő 2008-as bebörtönzése óta alig láthatja első gyermekét.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság