Körülbelül kétezer ember tüntetett az Egyesült Államok chilei nagykövetségénél hétfőn. Donald Trump amerikai elnök azon döntése ellen tiltakoztak, hogy Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerte el.

A tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak a santiagói amerikai nagykövetség előtt. A Chilei Palesztin Szövetség (FPCH) felhívására a dél-amerikai ország más városaiban is zajlottak hasonló megmozdulások.

Chilében él a legnagyobb palesztin közösség Palesztinán kívül - Fotó: The Santiago Times

„Sürgősen tüntetésre hívunk mindenkit az Egyesült Államok santiagói nagykövetségéhez december 11-én, hétfőn este fél nyolckor” – állt a FPCH közleményében.

Az amerikai nagykövetség is kiadott egy közleményt, amelyben figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy a nagykövetség épületénél tüntetés várható a közelmúltbeli amerikai döntés miatt.

Trump a múlt héten döntött úgy, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és az amerikai nagykövetséget átköltözteti Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Chile közel félmillió palesztin származású állampolgára, a legnagyobb palesztin közösség a palesztin területeken kívül, óvatosan, de felháborodva reagált az amerikai elnök határozatára.

„A chilei kormány mély aggodalmát fejezi ki az amerikai kormány azon döntésével kapcsolatban, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának” – áll a chilei kormány által kiadott közleményben.

„A chilei kormány az ENSZ határozataival összhangban Jeruzsálemet egy különleges jogállású városnak tekinti, amelynek szuverenitását Izraelnek és Palesztinának közösen kell biztosítania; és Kelet-Jeruzsálem izraeli megszállását és ellenőrzését törvénytelennek tartja.”

A közlemény hozzáteszi: „Chile kormánya Jeruzsálem politikai, történelmi és vallási jelentőségének tudatában, sürgősen felszólítja az érintett összes felet, hogy gondolja át, és ne hozzon olyan döntéseket, amelyek gyűlöletet és erőszakot szíthatnak, tovább akadályozva egy olyan folyamatot, ami egy kétállami megoldást és tartós békét hozhat Palesztina és Izrael között.”

A tüntetők az amerikai nagykövetségnél tiltakoztak Trump döntése ellen - Fotó: The Santiago Times

A chilei arab közösség is úgy véli, hogy Washington ezzel a döntéssel elismerte Jeruzsálemet a megszálló hatalom fővárosának.

A Chilei Palesztinok Szövetsége ezért felszólított mindenkit, aki szolidáris a palesztin néppel, hogy gyakoroljon nyomást a nemzetközi közösségre, hogy az tartsa fent az eddig fennálló jogrendet.

Ezért a Plazas de Armason való tüntetésre való felhívást kiterjesztették más chilei városokra is.

Egy korábbi sajtóközleményben a szervezet azt írta, hogy a nemzetközi jog nem ismeri Izrael Jeruzsálem feletti kizárólagos fennhatóságát, és a város keleti részét megszállt palesztin területnek tartja. Ez az álláspont az ENSZ Biztonsági Tanácsának 242-es, 338-as és 2334-es határozataiban tükröződik, írja a közlemény.

Jeruzsálem státusza az izraeli-palesztin konfliktus talán a legérzékenyebb kérdése. Izrael az egész várost osztatlan fővárosának tekinti, a palesztinok pedig a keleti részét szeretnék jövőbeli államuk fővárosának.

Trump döntésének indoklásakor elmondta, hogy Jeruzsálem végső státuszát a két félnek kell tárgyalásos úton eldöntenie, de ez a palesztinokat nem győzte meg.

Jeruzsálemben egyaránt megtalálhatóak a zsidók, keresztények és muszlimok szent helyei, és az arab és muszlim világ sértésnek veszi az amerikai lépést.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság