Bolíviai parlamenti képviselők a vallásos jobboldal heves tiltakozása ellenére tovább enyhítették az ország abortusztörvényeit.

Szerdán az ország törvényhozó testülete megszavazta, hogy a „diákok, tinédzserek vagy lányok számára” a nyolcadik hétig lehetővé váljon a terhességük megszakítása. Az új jogszabálynak nincs konkrét életkori megkötése, de a vélekedések szerint a célja, hogy a tizenhét évnél fiatalabb lányoknak segítsen.

Az illegális abortuszok csökkenését várják az új törvénytől - Fotó: EFE

Evo Morales elmondta, hogy az ország katolikus és evangélikus egyházainak dühödt ellenállásával dacolva alá fogja írni a törvényt.

Ariana Campero egészségügyi miniszter szerint az abortusz a harmadik leggyakoribb gyermekágyi halálok Bolíviában, és elmondta, hogy minden évben több mint 80 ezer művi terhességmegszakítást végeznek titokban a dél-amerikai országban.

„Ezek nem biztonságosak” – mondta. „Növényi szerekkel vagy titkos helyeken végzik őket. Ezen fog sokat segíteni ez a reform.”

Eddig csak akkor engedélyezték az abortuszt, ha a nő életét veszély fenyegette, ha a magzat fejlődési rendellenességet mutatott vagy ha nemi erőszak vagy vérfertőzés történt.

A feminista szervezetek üdvözölték a lépést: Mónica Novillo, az egyik ilyen szervezet vezetője ezt írta ki a Twitterre: „Dekriminalizációt követelünk! Ez egy előrelépés az uralkodó konzervatív légkörben (…). Folytatjuk a küzdelmet a dekriminalizációért!”

A kormányzó Mozgalom a Szocializmusért párt politikusa, Elizabeth Salguero pedig kijelentette, hogy az új törvény „nagy előrelépést jelent a szexuális és reprodukciós jogok terén”.

A vallásos jobboldal ellenben mozgósítással fenyeget. Egyesek még éhségsztrájkot is kilátásba helyeztek, mások tüntetéseket akarnak szervezni.

Az egyik országos abortuszellenes mozgalom szóvivője, Luis Aruquipa úgy fogalmazott, hogy a lépés „népirtásra ösztönöz”.

Májusban kezdtek tárgyalni Bolíviában egy másik törvénytervezetet is, ami enyhítené az abortusz szabályozását. A 152-es törvény úgy módosítaná a büntető törvénykönyvet, hogy az nem büntetné az abortuszt, ha az anya mélyszegénységben él vagy nincs elegendő anyagi forrása felnevelni egy gyermeket; ha már van három vagy több gyermeke vagy ha még mindig tanul.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság