Michelle Bachelet chilei elnök első latin-amerikai államfőként megkapta az ENSZ tekintélyes „A Föld Bajnoka” díját. A kitüntetés, amelyet a világszervezet kedden adott át, és amivel olyan személyeket vagy szervezeteket ismer el, akik a környezet megóvásának elősegítésén dolgoznak, az ENSZ legnagyobb környezetvédelmi elismerése.

Bachelet mellett még hatan lettek idén a Föld Bajnokai. Bachelet a Politikai Vezetés kategóriában nyerte el a díjat a tengeri védett területek létrehozásában és a megújulóenergia-használat fellendítése terén végzett kiemelkedő vezető szerepe miatt, áll az ENSZ Környezetvédelmi Programjának közleményében. Voltak még olyan kategóriák is, mint Tudomány és Innováció, Élethosszig Tartó Vezetőszerep és Vállalkozói Vízió.

Michelle Bachelet nagy elismerésnek tartja a díjat - Fotó: The Santiago Times

A díjátadási ünnepségre Nairobiban tartott környezetvédelmi plenáris ülésen került sor, ahol Eric Solheim, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának vezetője így fogalmazott: „Most, amikor példátlan veszélyek fenyegetik a környezetünket, az erős vezetés minden szinten fontosabb, mint valaha. Az idei év Bajnokai megtestesítik azt az elkötelezettséget, víziót és energiát, amire oly kétségbeesetten szükségünk van.”

Chile több mint egymillió négyzetkilométernyi tengeri területet helyezett védelem alá, ami a világ legnagyobb természetvédelmi területe. 2015 októberében Bachelet elnök létrehozta a Nazca-Desventuradas tengeri parkot a San Ambrosio és San Félix-szigeteknél, illetve egy sor védett területet és nemzeti parkot a Juan Fernández-szigeteknél. Kiterjesztette a védett területet a Húsvét-szigeteknél is. A tengeri természetvédelem mellett politikájának köszönhetően a megújulóenergia-termelés négy év alatt hatról tizenhét százalékra nőtt Chilében.

„Chile megmutatja a világnak, hogy nem kell ahhoz gazdag országnak lenni, hogy óvjuk a környezetet” – mondta Bachelet. „Megtisztelve érzem magam, hogy ennek a kiemelkedő csoportnak a tagja lehetek, és hálás vagyok, hogy ebben az évben nekem is odaítélték az ENSZ legmagasabb környezetvédelmi kitüntetését, A Föld Bajnoka díjat.”

Kategóriájának korábbi díjazottjai között van Cahiagín Elbegdordzs, Mongólia elnöke, aki 2012-ban kapta meg az elismerést, Felipe Calderón mexikói elnök, akit 2011-ben díjaztak, valamint Sheikh Hasina bangladesi miniszterelnök, aki 2015-ben kapta meg a díjat.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság