A hondurasi rendőrség bejelentette, hogy meg fogja tagadni a hivatalban lévő elnök, Juan Orlando Hernández kormánya által kiadott parancsok teljesítését, és a laktanyákban marad, amíg a november 26-i vitatott elnökválasztások után kialakult politikai válság nem oldódik meg.

Az országos rendőrség egésze – beleértve az Egyesült Államok által kiképzett egységeket is – a fővárosban, Tegucigalpában elutasítja a kormány által a feltételezett választási csalás miatt kirobbant napok óta tartó véres erőszak után kihirdetett kijárási tilalom betartatását, mondta hétfő éjjel a rendőrség egyik szóvivője.

A hondurasi rendőrség nem hajlandó fellépni a honfitársai ellen - Fotó: Jordan Perdomo/AFP/Getty Images

„Békét szeretnénk, és nem fogjuk követni a kormány utasításait, belefáradtunk ebbe” – fogalmazott a szóvivő az országos rendőrség központja előtt.

„Nem követünk politikai ideológiát. Nem tudunk tovább konfrontálódni az emberekkel, és nem akarjuk elnyomni és megsérteni a hondurasi emberek jogait.”

A kormányellenes tüntetők tömegei éljenzéssel üdvözölték a bejelentést, és ezt skandálták: „Az egyesült népet nem lehet legyőzni.”

Korábban a Cobras elnevezésű felkeléselhárító osztag egyik tagja így nyilatkozott: „Ez nem sztrájk, nem a bérekről vagy pénzről szól. Arról van szó, hogy családunk van. Belefáradtunk. A mi munkánk az, hogy békét és biztonságot teremtsünk a hondurasi embereknek, nem pedig az, hogy elnyomjuk őket. Azt szeretnénk, ha minden hondurasi biztonságban lenne.”

A bejelentés drámai fordulatot jelent a több mint egy hete tartó választási vitában, ami a 2009-es puccs óta a legmélyebb politikai válságba taszította az ingatag országot. Nem sokkal azután került sor rá, miután külföldi megfigyelők arra szólították fel a hondurasi választási hatóságokat, hogy számlálják újra a szavazatokat, és Salvador Nasralla ellenzéki jelölt újra a választások győztesének nevezte magát.

„Én vagyok Honduras megválasztott elnöke, az emberek által választott elnök” – mondta Nasralla, aki a november 26-i választások utáni első órákban, a szavazatok közel 58 százalékának összeszámlálásakor öt százalékkal vezetett. A szavazatszámlálás ezt követően drámaian lelassult, és az eredmények elhúzódásával a vezetése fokozatosan eltűnt, ami miatt az ellenzék kijelentette, hogy Juan Orlando Hernández elnök ellopja a választásokat.

Jorge Quiroga, az Amerikai Államok Szervezete (OAS) hondurasi [választási megfigyelő] missziójának vezetője elmondta, hogy az OAS-misszió újraszámlálást kért, arra hivatkozva, hogy a szabálytalanságok, hibák és rendszerszintű problémák miatt nem lehetnek biztosak az eredményben.

Hétfő reggel, miután újraszámolták valamivel több mint ezer gyanús szavazókör szavazatait, a kormány által felügyelt választási bíróság azt állapította meg, hogy Hernández 42,98 százalékkal megelőzte Nasrallát, aki 41,39 százalékot kapott.

Mindazonáltal a Legfelsőbb Választási Bíróság (TSE) tartózkodott attól, hogy győztest hirdessen, és arra utalt, hogy még mindig lehetőség van egy nagyobb arányú újraszámlálásra.

A sorozatos szabálytalanságok egyre növelik az utcákra kiáradó feszültséget, és miattuk sokan, köztük külföldi megfigyelők, megkérdőjelezik a TSE által megállapított eredmények legitimitását.

Vasárnap óta szerte az országban az utcákra vonultak a hondurasiak, és összecsaptak a rohamfelszereléssel ellátott biztonsági erőkkel, akik könnygázt és vízágyúkat vetettek be ellenük. A pénteken kihirdetett éjszakai kijárási tilalom mérsékelte ugyan a tüntetéseket, de nem szüntette meg az erőszakot.

A biztonsági szolgálatok őrizetbe vettek néhány külföldi újságírót, köztük Jihan Hafizt, aki elmondta, hogy Ed Augustin és Reed Lindsay újságírótársaival kiutasították az országból.

Ahogy a tárgyalások hétfőn folytatódtak, Nasralla Nemzeti Szövetség pártja újfent több mint ötezer szavazókör szavazatainak újraszámlálását kérte, amelyeket a TSE szavazatszámláló rendszerének múlt keddi állítólagos meghibásodása után állítottak össze – és amelyek végül megfordították azt a tendenciát, ami azt mutatta, hogy ő lesz a győztes. A tüntetők azzal vádolják Hernándezt, hogy manipulálta a szavazatokat és „ellopta” a választásokat.

„Követeljük, hogy vizsgálják át 5.179 szavazókör szavazatait. Ha nem teszik, akkor tüntetni fogunk” – jelentette ki Rodolfo Pastor szóvivő a Guardiannek.

Hétfőn az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság arról számolt be, hogy előzetes információkat kaptak arról, hogy tizenegy hondurasi halt meg a választások nyomán kialakult válság kezdete óta tartó utcai tüntetések során.

„Elítéljük az elnyomás minden formáját, [és] sajnálunk minden halálesetet. Egy demokráciában normális, hogy az embereknek joguk van békésen tüntetni” – mondta Marisa Matias, az EU-misszió vezetője. Az Egyesült Államok vezető tisztviselője, Heide Fulton gratulált a TSE-nek a szavazatok vasárnap éjjeli „szabályos összeszámlálásához”.

Hernández az Egyesült Államok szoros szövetségese, és kormánya szorosan együttműködik Washingtonnal a határbiztonság, a kábítószer-ellenes műveletek és a bevándorláspolitika terén.

Hétfőn a Reuters arról számolt be, hogy az amerikai külügyminisztérium tanúsította, hogy Honduras támogatja az emberi jogokat és a korrupció elleni harcot. A tanúsítvánnyal a Hernández-kormány jogosulttá válik arra, hogy több millió dollárnyi katonai segélyt kapjon az Egyesült Államoktól. 2017-ben az Egyesült Államok 17,3 millió dollár katonai segélyt adott Hondurasnak.

Írta: Sarah Kinosian

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság