Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték az argentin hadsereg két korábbi pilótáját Ferenc pápa egyik közeli barátjának halálában játszott szerepükért, akit egy repülőgépből dobtak a tengerbe az 1976 és 1983 közötti argentin diktatúra idején.

A szerdai ítélettel először marasztalták el az úgynevezett „halálrepülők” érintettjeit. Az argentin katonai rezsim idején bevett módszer volt ellenzékieket repülőgépekről az Atlanti-óceán fagyos vizébe dobni, mert így nem maradt nyoma a gyilkosságoknak.

Az ESMA áldozatai közül sokan soha nem kerültek elő - Fotó: Javier Gonzalez Toledo/AFP/Getty Images

A parti őrség két egykori pilótája, Mario Daniel Arrú és Alejandro Domingo D’Agostino azon a Skyvan PA-51-es repülőgépen teljesített szolgálatot, amelyről 1977. december 14-én a tengerbe dobták Esther Careagát és tizenegy társát. Careaga szoros barátságban volt Jorge Bergoglióval, akiből évtizedekkel később Ferenc pápa lett.

A pilóták egy nagyszabású tárgyalás 54 vádlottja között voltak. A perben 789 áldozat ügyét tárgyalták, akiket a Buenos Aires-i Haditengerészeti Műszaki Középiskola (ESMA) épületében gyilkoltak vagy kínoztak meg, ahol összesen a becslések között mintegy ötezer ember lelte halálát.

Az áldozatok között voltak baloldali ellenzékiek és a kis argentin városi gerillacsoportok tagjai, de emberi jogi aktivisták, illetve a hadsereg által már korábban „eltüntetett” emberek hozzátartozói is.

A haditengerészet hírszerző tisztjei beépültek az aktivista csoportokba – például a Plaza de Mayo Anyái nevű emberi jogi szervezetbe, amelynek tagjai a Careagához hasonló eltűnt személyek anyái voltak, akik felhívták a nemzetközi média figyelmét az argentin emberijog-sértésekre.

Careagát azután tartóztatta le a hadsereg, miután feljelentést tett tizenhatéves várandós lánya, Ana María eltűnése miatt. Két francia apácával és kilenc másik személlyel együtt kidobták őt egy repülőgépből, amely a város kikötőjéből szállt fel 1977. december 14-ének éjjelén. A bíróság azt állapította meg, hogy Arrú és D’Agostino vezették a repülőgépet a háromórás repülésen.

Careaga holttestét az egyik apácáéval, Léonie Duquetével, és két másik anyáéval, Azucena Villafloréval és María Biancóéval hat nappal később mosták partra a hullámok, és tömegsírba temették őket. Maradványaikat csak 2003-ban azonosították DNS-minták alapján.

Jorge Bergoglio akkor találkozott Careagával, amikor egy gyógyszerészeti laboratóriumban dolgozott gyakornokként az 1950-es évek elején. A biokémikus Careaga, Bergoglio főnöke, a korát jóval megelőző feminista volt.

Bergoglio és Careaga szoros barátságot ápolt egészen addig, amíg a nőt 1977. december 8-án este el nem rabolta az ESMA egyik halálosztaga.

„Careaga jó barát és nagyszerű nő volt” – mondta Bergoglio még Buenos Aires érsekeként 2003-ban, amikor a három nő holttestét azonosították.

A bűncselekmények nagyságrendje, amelyek feltárásán az öt évig tartó tárgyalás dolgozott, elképesztő volt. Összesen 484 olyan személy ügyét tárgyalták, akiket az ESMA-ban gyilkoltak meg vagy tüntettek el.

A maradék 305 esetben a végül életben maradt áldozatokat elrabolták és megkínozták, illetve olyan gyermekek ügyei is voltak közöttük, akik a börtönben fogva tartottaktól születtek.

A legtöbb esetben a csecsemőket katona-házaspároknak adták oda, hogy a sajátjukként neveljék fel őket, miközben az igazi szüleiket meggyilkolták. Csak évtizedekkel később, egy másik emberi jogi szervezet, a Plaza de Mayo Nagymamái kitartó kutatómunkájának köszönhetően találkozhatott számos áldozat a biológiai családjával.

Összesen 830 tanút hallgattak meg, köztük Ferenc pápát is, aki 2010-ben két jezsuita pap, Orlando Yorio és Franz Jalics eltűnésével kapcsolatban tett vallomást.

„Akkoriban bármelyik pap, aki a szegények között dolgozott gyanús volt bizonyos rétegek számára” – mondta Bergoglio, amikor 2010-ben vallomást tett. „Nagyon gyakori volt, hogy ha valaki a szegényeken akart segíteni azt baloldalinak tekintették.”

Arrú és D’Agostino részvételét a halálrepülőkben egy argentin újságíró és ESMA-túlélő, Miriam Lewin tárta fel, akinek 2011-ben sikerült a Skyvan PA-51-es repülőgép nyomára akadnia az új tulajdonosánál Miamiban.

Hihetetlen módon a gép eredeti 1977-es repülésnaplói érintetlenek voltak, és szerepeltek benne a személyzet tagjainak nevei, akik Careaga halálának éjjelén a fedélzeten tartózkodtak. A személyzet harmadik tagja, Enrique José de Saint George a per közben hunyt el.

„Az emberi jogi közösség évtizedeken át fáradhatatlanul és leleményes módon dolgozott azon, hogy ez az ítélet megszülethessen” – mondja Ram Natarajan, az Arkansasi Egyetem antropológusa és tanára, aki könyvet ír az ESMA-perről.

Alfredo Astrizt, a haditengerészet egykori hadnagyát, aki egy olyan kommandó tagja volt, amely aktivista csoportokba épült be, szerdán emberrablásért, kínzásért, gyilkosságért és gyerekrablásért szintén életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Astriz – akit az ESMA-n belül csak a „Halál Angyalának” neveztek – más vádak miatt már eleve életfogytig tartó büntetését tölti.

A monumentális per egyetlen esettel közel negyven évvel ezelőtt kezdődött. 1978-ban Arturo Lorusso a húga, María Esther eltűnését jelentette be.

Esther Lorusso azért vált célponttá, mert tagja volt egy fiatalokból és papokból álló csoportnak, ami Buenos Aires Bajo Flores nyomornegyedének szegényei között dolgozott. Egy éjjelen az ESMA haditengerészeti bázisára hurcolták, és többé senki sem látta.

A halálosztagok által elkövetett emberrablásokkal kapcsolatos vádakat a diktatúra nem tűrte. „A bátyámnak, az anyámnak és a másik nővéremnek a fenyegetések hatására Belgiumba kellett emigrálni” – mondta a ma 63 éves öccsük, Luis Lorusso.

Az ítélethirdetés előtt Lorusso a Guardiannek azt nyilatkozta, hogy már nem vágyik a bűnös katonatisztek megbüntetésére. „Inkább szeretném tudni az igazságot, minthogy börtönben lássam őket. Jobban szeretném tudni, hogy pontosan mi történt. Még a húgom csontjai sincsenek meg. Ez borzasztó” – mondta.

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság