Kiadták Spanyolországnak az El Salvador-i hadsereg egykori ezredesét, akit hat jezsuita pap, a házvezetőnőjük és annak tizenéves lánya 1989-es meggyilkolásával vádolnak a közép-amerikai országban.

A 76 éves Inocente Orlando Montano szerdán érkezett az Egyesült Államokból Madridba, és a spanyol főváros bíróságának tájékoztatása szerint egy börtönbe szállították.

Montano most végre felelhet a gyilkosságokért - Fotó: Steven Senne/AP

Montanót azzal vádolják, hogy a gyanú szerint segített megtervezni a jezsuita papok – akik közül öten spanyolok voltak – és a két női áldozat elleni merényletet.

Amerikai bírósági dokumentumok szerint Montano tagja volt katonatisztek azon csoportjának, akiket a papok meggyilkolására való összeesküvéssel vádolnak, amivel az volt a céljuk, hogy kisiklassák az 1980 és 1992 között dúló El Salvador-i polgárháború lezárását célzó béketárgyalásokat.

A gyilkosságok nagy nemzetközi felháborodást váltottak ki, és hozzájárultak az Egyesült Államok által a jobboldali salvadori kormány számára nyújtott – pénzbeli, illetve fegyverekben és kiképzésben megnyilvánuló ­– támogatások erodálódásához.

Bár két katonatiszt rövid börtönbüntetést kapott El Salvadorban, Montano és más, a gyilkosságok kitervelésével vádolt magasrangú tisztek ellen soha nem emeltek vádat a hatóságok az ügyben.

Montano az egyedüli, akit el tudtak érni a spanyol hatóságok, mivel a többiek még ma is El Salvadorban élnek, amivel Spanyolországnak nincs kiadatási egyezménye.

Montano azonban 2001-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol hazudott a bevándorlási hatóságoknak a katonai előéletéről és az országba való belépésének dátumáról, hogy munkavállalási engedélyhez jusson. Végül 2012-ben Bostonban bukott le, és bűnösnek mondták ki hatrendbeli bevándorlási csalás és hamis tanúzás bűntettében.

Montano tagadta a gyilkosságokban való érintettségét, de tavaly egy észak-karolinai szövetségi bíró azt állapította meg, hogy a bizonyítékok alátámasztják az összeesküvésben játszott szerepét, és jóváhagyta a Spanyolországnak való kiadatását. A kiadatása előtti utolsó jogi akadály a múlt hónap elején hárult el, amikor az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította a kiadatás elleni kérvényét.

Almudena Bernabéu, a Montano elleni ügy felépítését segítő spanyol emberi jogi ügyvéd ezt mondta: „Kilenc év kemény és nagyszerű munka után Montano Spanyolországba érkezése nemcsak a családokat és a jezsuita közösséget töltheti el reménnyel, de minden El Salvador-i áldozatot is, akik a háború vége óta várnak az igazságszolgáltatásra.”

„Ennek a pernek a nyomán megtörténhet az igazságszolgáltatás, még akkor is, ha erre Spanyolországban kerül sor, és ez egy hatékony lépés az El Salvadorban uralkodó büntetlenség megtörésére. Ez a tárgyalás hangsúlyozza annak szükségességét is, hogy az olyan nemzeti igazságszolgáltatások, mint Spanyolországé, megnyissák a bíróságaikat az emberijog-sértések áldozatai előtt.”

Spanyolország körözést adott ki a jelenleg is El Salvadorban élő többi egykori katonatiszt ellen is, hogy őket is bíróság elé állítsa, de a közép-amerikai ország eddig nem volt hajlandó kiadni őket.

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság