Az ecuadori Nemzetgyűlés elfogadta a nők elleni erőszak felszámolását célzó törvényt. A szombat estétől vasárnap hajnalig tartó ülésen egyhangú döntés született.

„Ez a törvény az ecuadori családok védelmének és a soviniszta viselkedés felszámolásának eszköze. Az erőszak elleni harccal az egyenlőtlenség ellen küzdünk” – szögezte le a legfelsőbb törvényhozási szerv elnöke, José Serrano.

alt

Nagy társadalmi támogatás övezi a törvényt - Fotó: AFP

A szavazás után a parlament elnöke arra utasította az államtitkárt, hogy készítsék el a törvény végső szövegét a köztársasági elnöki hivatal számára.

Az új törvénnyel lehetővé válik egy a nők elleni erőszak megelőzését és megszüntetését célzó országos rendszer felállítása, amelynek négy pillére lesz: a megelőzés, az ellátás, a védelem és a rehabilitáció.

A törvény az erőszakkal szembeni jogi szabályozásokon túl rögzíti a nők jogait és jogegyenlőségét is, illetve tizenhat állami intézményt von be az erőszak megszüntetéséért folytatott küzdelembe.

A törvény elfogadásának híre nagy visszhangot váltott ki a Twitteren, ahol az emberek számtalan bejegyzésben ünnepelték azt.

A hivatalos becslések szerint Ecuadorban tízből hat nő szenvedi el az erőszak valamilyen formáját, amelynek az elkövetői az esetek többségében férjek vagy barátok. Ezenkívül minden ötvenedik órában hal meg egy-egy nő nemi alapú erőszak következtében.

Az adatok szerint 2017 januárja óta 93 nőt öltek meg, ami négynaponta egy halálesetnek felel meg. Ez jelentősen több mint a 2016-ban regisztrált 71 gyilkosság.

A törvényt civil szervezetekkel együttműködve dolgozták ki, akik aktívan részt vettek az előkészítő folyamatban, és a helyi konzultációkat is tartottak a témában. Országszerte tizenöt helyen fogadták a lakosság észrevételeit, és több mint ezerhatszáz emberrel vitatták meg a kérdést.

Forrás: Prensa Latina

Fordította és szerkesztette: Latin-Amerika Társaság