Orlando Juan Hernández elnök 2014 januárja óta vezeti Hondurast, és azt reméli, hogy a vasárnapi választásokon a szavazók újraválasztják egy újabb négyéves ciklusra. Egy hivatalban lévő elnök újbóli indulása a világ legtöbb országában nem keltene nagy feltűnést, egyes hondurasiak körében azonban nagy megrökönyödést váltott ki.

Ennek az az oka, hogy egészen a közelmúltig a hondurasi alkotmány egyetlen hivatali ciklust tett lehetővé az államfők számára. 2015-ben azonban az ország legfelsőbb bírósága feloldotta a tilalmat, és engedélyezte az elnökök számára, hogy egy második ciklust is megpályázzanak.

Hernández, Zelaya és Nastralla (balról jobbra) a három legtámogatottabb jelölt a mai választásokon - Fotó: AFP

Vitatott újraválasztási verseny

A döntés nagy vitákat váltott ki, és számos ellenzéki azt mondja, hogy a legfelsőbb bíróságnak nincs jogköre az alkotmány egyik cikkelyének visszavonásához.

A lépés különösen nagy visszhangot váltott ki Manuel Zelaya támogatóinak körében. Zelaya volt az az elnök, akit a hadsereg 2009-ben kényszerített száműzetésbe, miután egy népszavazást készült tartani az elnökök újbóli indulását tiltó passzus eltörléséről.

Hernández elnök bírálói szerint nem méltányos, hogy ő „megúszhatja” az alkotmány megváltoztatását, miközben az erről a kérdésről való szavazás lehetőségének puszta felvetése is Zelaya posztjába került néhány évvel korábban.

A hangos tiltakozások ellenére Hernández kijelentette, hogy szeretne újra indulni, és márciusban Nemzeti Pártja jelöltjének választotta őt a párt előválasztásán.

Az idén korábban készített közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy Hernández vezeti a jelöltek versenyét, annak ellenére, hogy az indulása által kiváltott indulatok nem csökkentek. Nyolc másik jelölt indul ellene.

Fő riválisai az Ellenzéki Szövetség jelöltje, Salvador Nastralla és az egykori egyetemi rektor, Luis Zelaya, a Liberális Párt jelöltje. Hat másik jelölt is van, de ők a választások előtti közvélemény-kutatásokon gyengén szerepeltek.

Az idei választásokon indul Honduras történetében a legtöbb jelölt egyszerre az elnöki posztért, és egyetlen forduló után hirdetnek győztest.

Amerikabarát jelölt

A 49 éves Juan Orlando Hernández azzal az ígérettel kampányolt, hogy befektetéseket fog vonzani a közép-amerikai országba, illetve folytatja a harcát a bűnözői bandák ellen. A tizenhat testvérrel rendelkező Hernández elnök első ciklusában a bűnözés elleni harcot nevezte egyik legfőbb prioritásának.

Tavaly a börtönben raboskodó bandavezéreket átszállíttatta egy újonnan épült maximális biztonságú börtönbe. Ezt annak a nagyobb tervnek a keretében tette, amelynek célja, hogy visszavegye a börtönök ellenőrzését a raboktól.

A terv értelmében a magas kockázatú rabokat magánzárkákba szállították át, ahol nem fogadhatnak látogatókat, nem telefonálhatnak és mindössze napi egy órára hagyhatják el a cellájukat, hogy a szabad levegőn sétáljanak.

Hernández azt is ígérte, hogy csökkenti a munkanélküliséget, hogy ezzel fogja vissza a Hondurasból az Egyesült Államokba vándorlók számát. Az elnök jó kapcsolatot ápolt mind Obama, mind pedig Trump kormányzatával az Egyesült Államokban.

Elnöksége alatt Honduras és a szintén közép-amerikai Guatemala és El Salvador csatlakoztak a Szövetség a Haladásért programhoz, aminek révén jelentős forrásokhoz jutottak az Egyesült Államoktól.

Sportújságíróból lett politikus

A 64 éves tévébemondó és sportújságíró, Salvador Nastralla korrupcióellenes programmal kampányolt. A libanoni szülőkkel rendelkező elnökjelölt szembeszállt a hagyományos hondurasi pártokkal, és 2013-ban korrupcióellenes pártot alapított.

Ő egy olyan ellenzéki pártokból álló koalíció jelöltje, amelyben helyet kapnak szocialisták, szociáldemokraták és centristák, akik azért fogtak össze, hogy kikezdjék a Hernández elnök Nemzeti Pártja és Luis Zelaya Liberális Pártja által uralt hatalommonopóliumot.

Kampánya zárórendezvényén Nastralla azt mondta, hogy országa gazdálkodóiért és gyári munkásaiért fog dolgozni, és azt ígérte, hogy 600 ezer munkahelyet fog teremteni a mezőgazdasági ágazatban és a gyáriparban. Nastralla jó kapcsolatokat ápol az üzleti szektorral is, mivel korábban a Pepsi vezérigazgatója volt Hondurasban.

„Befogadóbb”

Az 50 éves Luis Zelaya évtizedek óta a Liberális Párt vezető személyisége. Fő kampányígérete neki is az volt, hogy növeli a közbiztonságot Hondurasban, ami a világ egyik legmagasabb gyilkossági rátájával rendelkezik.

Azt mondja, hogy ha nyer, meg fogja erősíteni a rendőrséget és az ügyészi hivatalt. Ezenkívül meg akarja tisztítani a biztonsági erőket az összes korrupt tiszttől, és egy közösségi alapú rendőrséget kíván létrehozni.

Zelaya azt is mondta, hogy úgy szeretné biztosítani a gazdasági növekedést Hondurasban, hogy az ne csak keveseknek kedvezzen. Azt ígérte, hogy különös figyelmet fog fordítani az idősekre, a fiatalokra és a nőkre.

A hatmillió választásra jogosult hondurasi egyúttal a három alelnök, a parlament mind a 128 képviselője és közel háromszáz polgármester személyére is szavaz.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság