Gustavo Leal bíró ma Buenos Airesben hivatalosan azt közölte, hogy Santiago Maldonado halálát az okozta, hogy belefulladt a Chubut folyóba.

Leal szerint a halál beálltát felgyorsította a vízben való elmerülés által előidézett kihűlés, írta az EFE. Körülbelül huszonnyolc szakértő végezte a 28 éves fiú boncolását.

A hivatalos verzió szerint Santiago Maldonado egyszerűen vízbe fulladt - Fotó: Facebook/Justice for Santiago

Közben Maldonado családja ragaszkodik ahhoz, hogy az aktivista ügyét „halállal végződő erőszakos eltüntetésként” vizsgálják, számolt be róla a Clarín.

„Ragaszkodunk hozzá, hogy az ügyet továbbra is halállal végződő erőszakos eltűntetésként kezeljék, mivel úgy véljük, hogy a történteket az elnyomás és az intézményi erőszak okozták” – mondta Veronica Heredia, a Maldonado családját képviselő ügyvéd.

„Ezért szeretnénk pártatlan nyomozást, amire idáig nem került sor, mert a jelenleg zajló vizsgálat nem független, tekintve, hogy azt a Belbiztonsági Minisztérium emberei végzik.”

Maldonado augusztus 1-én tűnt el Pu Lofban, miután egy az argentin mapucse őslakosok jogaiért tartott tüntetésen letartóztatták. Holttestét október 19-én találták meg a Chubut folyóban egy fűzfa ágai közé felakadva.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság