A szavazatok több mint 90 százalékának összeszámolása után a 67 éves milliárdos, Sebastán Piñera a szavazatok 37 százalékát szerezte meg. A 2010 és 2014 között már egyszer az államfői posztot betöltő Piñera szocialista vetélytársával, a 23 százalékot szerző Alejandro Guillierrel fog megmérkőzni a december 17-i második fordulóban.

A chilei alkotmány szerint a hivatalban lévő elnök, Michelle Bachelet nem indulhatott újra. Összesen nyolc jelölt indult az elnöki posztért.

alt

Piñera (baloldalt) vagy Guillier (jobboldalt) lesz Chile következő elnöke - Fotó: Reuters

Vasárnap a szavazók az elnök személye mellett az alsóház 155 tagjára és a szenátus tagjainak felére adták le szavazatukat. A felmérések Piñera győzelmét jósolták.

2010-ben Piñera a demokrácia visszaállítása óta az első konzervatív elnökként lépett hivatalba, két évtizednyi megszakítás nélküli baloldali kormányzás után.

A mostani elnökválasztási kampányban sikerült neki egyesítenie a chilei konzervatívokat, és elnyernie az üzleti körök támogatását is. A Chile Vamos koalíció jelöltjeként indult a választásokon.

Győzelme egy újabb jobboldali fordulat lehet Dél-Amerikában, miután konzervatív vezetők kerültek hatalomra Argentínában, Brazíliában és Peruban.

Piñera fő vetélytársa, Alejandro Guillier korábban újságíró volt, és Bachelet Nueva Mayoría koalíciójának jelöltjeként indult az elnöki posztért. A 64 éves Guillier azt ígérte, hogy folytatná a Bachelet által elkezdett reformokat.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság