Ötéves mandátuma lejártával hazautazik Julio César Cancio Ferrer, a Kubai Köztársaság nagykövete és felesége, María Estela Peralta Díaz, a konzuli ügyekben megbízott tanácsos. Cancio Ferrer úr posztjára a napokban új nagykövet érkezik.

Cancio Ferrer nagykövetet és feleségét hétfőn a diplomáciai protokoll szerint a Vatikán magyarországi nagykövete, Alberto Bottari de Castello érsek búcsúztatta el a Kubai Nagykövetségen tartott búcsúfogadáson.

Cancio Ferrer nagykövet úr fogadáson mondott búcsút Magyarországnak - Fotó: Kubai Nagykövetség

Ferrer nagykövet úr magyarországi megbízatásának lejártával vissza is vonul, lezárva nagyívű, 55 éves diplomáciai pályafutását. Miután 1962-ben Kubában elvégezte Külszolgálati Főiskolát, később pedig a Nemzetközi Kapcsolatok Főiskolát számos poszton és országban teljesített szolgálatot. Többek között volt diplomáciai attasé Kuba portugáliai nagykövetségén, másodtitkár a New York-i ENSZ Nagykövetségen, első titkár Svédországban, tanácsos Bulgáriában, nagykövet Albániában, Szerbiában és Montenegróban, végül pedig Magyarországon és ezzel egyidejűleg Bosznia-Hercegovinában.

Búcsúbeszédében elmondta, hogy a legfontosabb dolog, amit megtanult ez alatt az 55 év alatt az az, hogy hogyan lehet békében élni.

2012 őszén érkezett Magyarországra, és az elmúlt öt évben a hazája és országunk közötti kapcsolatok erősítésén dolgozott. Ennek eredményeképpen az elmúlt években több alkalommal jártak üzleti delegációk Kubában, kubai diákok érkeztek tanulni Magyarországra, sporttal kapcsolatos együttműködések születtek, legutóbb pedig egy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezette delegáció utazott Havannába, ahol többek között tudományos, oktatási és kulturális együttműködésről kötöttek megállapodásokat.

Cancio Ferrer nagykövet helyét Alicia Elvira Corredera Morales fogja átvenni, aki megbízólevele átadásáig ügyvivői posztot fog betölteni.

Kuba új nagykövete 1954-ben született Bayamo városában, eredetileg franciatanárként végzett, majd 1978-ban Hanoi Egyetemen vietnami nyelv és irodalomból diplomázott. Később több posztgraduális tanulmányt is folytatott, a legutóbbit 2006-ban.

A Kubai Népek Barátsága Intézetben (ICAP) több posztot is betöltött, és a szervezet alelnöki székéből érkezik magyarországi nagykövetnek. 1980 és 1996 között a Vietnam, Laosz, Kambodzsa és Kína kubai baráti társaságainak főtitkára volt.

Angol, francia és vietnami nyelven beszél.

Írta: Latin-Amerika Társaság