Oroszország belegyezett Venezuela 3,15 milliárd dolláros adósságának átütemezésébe, amivel levegőhöz jutott a pénzügyileg szorongatott helyzetben lévő dél-amerikai ország. A szerdán bejelentett megállapodás lehetővé teszi, hogy Venezuela Oroszországgal szembeni adósságát a következő hat évben csak „minimális” mértékben törlessze.

A megállapodás azután született, hogy hitelminősítő intézetek megkongatták a vészharangot, miután Venezuela nem fizette ki a legutóbb esedékes hitelkamatjait. Venezuela a becslések szerint 140 milliárd dollárral tartozik külföldi hitelezőknek.

Venezuela olajért cserébe is kapott hiteleket Oroszországtól és Kínától - Fotó: Getty Images

A kormány a hét elején egy caracasi találkozón tárgyalt az adósság-átütemezésről, de az azon résztvevő hitelezők a sajtónak azt nyilatkozták, hogy végül nem állt elő semmilyen konkrét javaslattal.

Venezuelai tisztviselők azt mondták, hogy a kormány elkezdett átutalni kétszáz millió dollárnyi hitelkamatot, és a továbbiakban is eleget tesz majd fizetési kötelezettségeinek.

„Venezuela halad afelé, hogy a külső adósságait úgy rendezze át, hogy abból a venezuelai emberek profitáljanak” – mondta szerdán, az Oroszországgal való megállapodás bejelentésekor Simón Zerpa venezuelai pénzügyminiszter.

Bizalom Kína részéről

Oroszország és Kína Venezuela fő szövetségesei között vannak. A dél-amerikai ország hagyományosan az olajvagyonára támaszkodva tartja felszínen a gazdaságát és kormányzati finanszírozását. Az olajárak visszaesése azonban gazdasági és politikai válságba taszította az országot.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió a kormány elnyomó politikájára hivatkozva szankciókat vezetett be Venezuela ellen.

Az orosz pénzügyminisztérium elmondta, hogy a szerdán bejelentett megállapodás lehetővé teszi majd Venezuelának, hogy forrásokat szabadítson fel a gazdasága fejlesztésére és nagyobb eséllyel tudja kifizetni az összes hitelezőjét.

Oroszország 2014-ben egyszer már beleegyezett Venezuela adósságának átütemezésébe. A mostani megállapodástól azt remélik, hogy a dél-amerikai ország tíz éven belül vissza tudja fizetni a teljes adósságát.

Emellett Kína is bizakodását fejezte ki Venezuela pénzügyi helyzetével kapcsolatban. „Úgy véljük, hogy a venezuelai kormány és a venezuelai emberek képesek megfelelően kezelni az adósságaikat” – nyilatkozta a kínai pénzügyminisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón. „Jelenleg a pénzügyi együttműködés Kína és Venezuela között zavartalanul működik.”

Venezuela az évek során több milliárd dollárnyi hitelt kapott Oroszországtól és Kínától, főleg olajat-kölcsönért megállapodásokon keresztül.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság