Pedro Pablo Kuczynski perui elnök tagadja, hogy kampányához adományokat vagy kenőpénzeket fogadott volna el az Odebrecht brazil építőipari nagyvállalattól. Az állami televízióban tett nyilatkozatában a dél-amerikai ország államfője azt az állítást is visszautasította, hogy a cég egy évtizeddel ezelőtt tanácsadóként alkalmazta volna.

Mindezekről a vállalat korábbi elnöke, Marcelo Odebrecht beszélt. A cég számos latin-amerikai országban vesztegetett meg politikusokat. A jelenleg Brazíliában 19 éves börtönbüntetését töltő Marcelo Odebrecht beleegyezett, hogy együttműködik egy nagyobb nemzetközi nyomozásban, amiért cserében enyhébb büntetésben részesül.

Kuczynskire is vallott az Odebrecht egykori vezetője - Fotó: EPA

„Mindannyian harcoljunk a korrupció ellen”

Az egykori vállalatigazgató szerint Kuczynskit tanácsadóként alkalmazták Peruban egy évtizeddel ezelőtt, miután az leköszönt a pénzügyminiszteri posztról. Az ügyészeknek azt is elmondta, hogy az építőipari vállalat az évek során 29 millió dollárt fizetett ki kenőpénzek formájában perui tisztviselőknek.

A 79 éves Kuczynski hamisnak nevezte a vádakat. „Semmilyen támogatást nem kaptam a vállalattól a két választási kampányom egyikében sem” – jelentette ki az elnök. „Elengedhetetlen, hogy mindannyian harcoljunk a korrupció ellen, és én elkötelezett vagyok eme harc iránt” – tette hozzá.

Peru egyike annak a számos országnak, amelyek feltételezhetően részei voltak az Odebrecht által fenntartott korrupciós hálózatnak. A vállalat elismerte, hogy kenőpénzeket fizetett azért, hogy jövedelmező szerződésekhez jusson Latin-Amerikában és Afrikában.

Ollanta Humala és Alejandro Toledo korábbi perui elnökök ellen már nyomoznak, és Humalát és feleségét, Nadine Herediát tizennyolc hónapra előzetes letartóztatásba is helyezték. Toledo az Egyesült Államokba menekült, és Humalához hasonlóan ő is tagadja, hogy törvénysértést követett volna el.

Kedden egy ecuadori bíró elrendelte, hogy Jorge Glas alelnök álljon bíróság elé korrupció miatt. Az ügyészek azzal vádolják Glast, akit október 2-án őrizetbe is vettek, hogy 13,5 millió dollár kenőpénzt fogadott el a brazil építőipari óriástól. Az alelnök ezt tagadja.

Brazíliában Michel Temer elnököt és kabinetjének egyharmadát szintén megvádolták. Temer szintén tagadja, hogy bármi törvénytelen dolgot követett volna el.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság