Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) terrorcselekményeknek tartotta a bevallottan bűnöző és terrorista Luis Posada Carriles terveit, és bizonyítéka volta rá, hogy Carrilesnek köze volt egy kubai utasszállító repülőgép felrobbantásához, írta meg ma az amerikai sajtó.

Az egykori amerikai elnök, John Fitzgerald Kennedy elleni merénylet nyomozásának nemrég nyilvánosságra hozott dokumentumai között szerepelt egy titkos akta a kubai születésű terroristáról és CIA-informátorról, aki olyan veszélyes volt, hogy a CIA őt magát is megfigyelés alatt tartotta.

Luis Posada Carrilest számos Kuba elleni terrorcselekményért terheli felelősség - Fotó: Carlos Barria

1976-ban, amikor a Cubana de Aviación kubai légitársaság repülőgépét 73 személlyel a fedélzetén Barbados fölött felrobbantották, amely értelmi szerzőjének Posada Carrilest tartják, a CIA aggódott, hogy a nyilvánosság tudomást szerezhet a kubai terroristához fűződő viszonyáról.

A CIA egyik 1977. júliusi rövid jelentésében az áll, hogy a Dominikai Köztársaságban Posada Carriles, Orlando Bosch és más személyek találkoztak az amerikai hadsereg kubai születésű őrnagyával, Juan Armand Montesszel.

A dokumentum Orlando Boscht „a kubai emigránsok terrorista vezetőjének” nevezi, és említést tesz egy dominikai ezredesről, aki elmondta, hogy a találkozó célja az volt, hogy „megvitassanak több terrorista tervet, például bombák elhelyezését kubai kereskedelmi repülőjáratokon és diplomáciai missziókon.”

A tervek között szerepeltek még kubai és szovjet repülők elleni szabotázsakciók, Kuba ENSZ-nagykövetének elrablása valamint kubai tisztviselők meggyilkolása külföldi országokban.

Az Egyesült Államok ügynöksége tudott a guyanai lázadóknak 1969-ben küldött fegyverekről, Posada Carriles a guatemalai kormány megdöntésére tett kísérletéről és a kubai forradalom vezetőjének, Fidel Castrónak a meggyilkolására szőtt számos összeesküvésben játszott szerepéről is.

Posada Carrilest, aki ma is szabadon él Miamiban, noha Kuba számtalanszor elítélte terrorista tevékenysége miatt, Venezuela pedig a kiadatását kérvényezte, Bosch-sal együtt Venezuelában letartóztatták, mint a kubai repülőgép elleni támadás azonosított kitervelőit (később megszöktek a venezuelai börtönből – a szerk.).

A merénylet végrehajtásával gyanúsított két venezuelai állampolgárt, Hernán Ricardo Lozanót és Freddy Lugót Trinidad és Tobagóban vették őrizetbe.

Néhány nappal a támadás után a CIA arról is tudomást szerzett, hogy Posada Carriles korábban egy vacsorán kijelentette, hogy „meg fogunk támadni egy kubai repülőgépet” és „Orlando tudja a részleteket”.

Az ügynökség információi alapján az amerikai külügyminisztérium arra a megállapításra jutott, hogy minden bizonnyal Posada Carriles volt az, aki a gép elleni „szabotázst kitervelte”, ám ezzel az Egyesült Államok hatóságai soha nem vádolták meg.

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság