Az angliai Buckinghamshire mellett lévő Szabadegyetem (The Open University) feloldotta a tilalmat, amely eddig nem tette lehetővé, hogy kubai diákok tanuljanak az intézményben.

A hírt a nagy-britanniai Kubai Szolidaritási Kampány (CSC) jelentette be, ami szakszervezetekkel együtt lobbizott a politikusoknál és a Szabadegyetemnél az iskola „diszkriminatív politikája ellen, amely megakadályozta, hogy kubai diákok tanulmányokat folytassanak az intézményben”.

A Szabadegyetem inkább sértette meg saját országa törvényeit, mint az Egyesült Államokéit - Fotó: openuniversity.edu

A CSC úgy fogalmazott, hogy amikor az egyetemnek aközött kellett választania, hogy az Egyesült Királyság esélyegyenlőségi törvényét sértse-e meg vagy azt kockáztassa, hogy a karibi szigetország ellen a 60 éve fennálló blokád mellé éppen most további kereskedelmi és utazási korlátozásokat bevezető Egyesült Államok jogi lépéseket tesz ellene, a Szabadegyetem az előbbit választotta, és „diszkriminációs politikát” alkalmazott a potenciális kubai diákokkal szemben, és „alapvetően hozzájárult az Egyesült Államok blokádpolitikájának az Egyesült Királyságban történő alkalmazásához”.

A Szabadegyetem weboldalán olvasható közlemény szerint az intézmény „vonakodva úgy döntött, hogy átmenetileg felfüggeszti az oktatási szolgáltatás nyújtását az érintett országoknak, megvárva, hogy mint mond az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonellenőrzési Irodája”.

A Szabadegyetem 2014 óta szisztematikusan megtiltotta a kubai diákoknak, hogy az egyetemen tanuljanak. A tilalom csak idén júliusban kapott nyilvánosságot, amikor egy kubai diák elmondta, hogy bár a tanárok elfogadták PhD-jelentkezését, az egyetem vezetése közölte vele, hogy Kuba „nemzetközi gazdasági szankciók és embargók” miatt szerepel a „korlátozott országok” listáján, írta a The Telegraph.

A CSC azt mondja, hogy keményen küzdöttek a tilalom visszavonásáért, de „a brit kormánynak, és nem a Kubai Szolidaritási Kampánynak kellett volna fellépnie a Szabadegyetem a brit törvényeket durván sértő gyakorlata ellen”.

A szervezet felszólította a brit kormányt, hogy „gyors és határozott lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a jövőben ne sérülhessenek a brit törvények az Egyesült Államok blokádjának területen kívüli jellege miatt.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság