A Miss Universe szépségkirálynő-választásának perui versenyzői szakítottak a hagyományokkal, és testi adottságaik helyett a nők elleni erőszak statisztikáit sorolták. A szervezők is csatlakoztak a kezdeményezéshez, és nemi alapú támadások nagy port kavaró ügyeiről vetítettek összeállításokat.

A szépségkirálynői címért vetélkedő huszonhárom versenyző mindegyike a novemberi Las Vegas-i Miss Universe versenybe szeretett volna bekerülni. Tavaly több ezer nő tüntetett Peruban a nemi alapú erőszak ellen.

A perui szépségkirálynő-jelöltek az erőszak elleni tiltakozást választották - Kép: Youtube

Ahelyett, hogy mellbőségükről, vagy derék- és csípőméretükről beszéltek volna, a versenyzők sokkoló adatokat soroltak. Az egyik versenyző azt mondta, hogy Peruban minden tizedik percben meghal egy lány szexuális kizsákmányolás következtében. Másikuk elmondta, hogy az országban élő nők több mint hetven százaléka szenvedett már el zaklatást az utcán.

A tévéműsor sokkolta a nézőket, akik hagyományos könnyű szórakozásra számítottak.

A verseny szervezője, Jessica Newton az AFP hírügynökségnek így nyilatkozott: „Sajnos sok nő nem tudja ezeket, és azt hiszik, hogy eseteik egyedi esetek. (…) Úgy vélem, hogy felrázhatja az embereket, hogy ha regionális képviselőjüket, megyéjük szépségkirálynőjét hallják erről nyíltan és hitelesen beszélni.”

Elmondta, hogy a perui versenyen eredetileg induló százötven résztvevő közül öten voltak korábban erőszak, így például nemi erőszak, áldozatai. Az este végén a verseny résztvevőitől a hobbijukra vagy az ambícióikra vonatkozó könnyedebb hangvételű kérdések helyett azt kérdezték, hogy hogyan kezelnék az erőszakot.

A Callao megyét képviselő győztes, Romina Lozano azt mondta, hogy a terve egy „olyan adatbázis létrehozása, amelyben minden agresszort nyilvántartanának, nemcsak a gyilkosságok, hanem a nők elleni mindenféle erőszak elkövetőit. Ily módon talán meg tudnánk védeni magunkat.”

A versenyzők novemberben egy felvonulást készülnek vezetni a nőkkel szembeni erőszak ellen Limában. Az Amerikai Államok Szervezetének Állampolgári Biztonsági Megfigyelő Központja szerint Bolívia mellett Peruban a második legrosszabb a nők elleni erőszak helyzete Dél-Amerikában.

A perui kormány szerint nyolcszáz nőt gyilkoltak meg nemi alapú erőszak során a 2015-öt megelőző hat évben.

A perui kongresszus 2015 szeptemberében elfogadott egy törvényt, amely átfogó intézkedéseket vezetett be a nők elleni erőszak megelőzésére és büntetésére, és menedékhelyeket és átmeneti szállásokat hozott létre nőknek. A nemi alapú erőszak problémás kérdésnek számít Peruban.

Tavaly több tízezer nő tüntetett Limában és más városokban, és azt követelték a hatóságoktól, hogy tegyenek többet az ilyen esetek megakadályozásáért.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság