Evo Morales bolíviai elnök szombaton úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok „a piszkos háborúk és a beavatkozások mestere”, amivel a CIA és az FBI műveleteit taglaló most nyilvánosságra hozott JFK-aktákra reagált.

A dokumentumok nyilvánosságra hozatala után Morales egy sor Twitter-üzenetben elítélően beszélt az Egyesült Államok katonai beavatkozásairól.

Evo Morales szerint az Egyesült Államok ma is ugyanazt csinálja, mint régen - Fotó: EFE

„Korábban diktatúrákat támogatott, ma pedig arra használja diktátor ölebeit, hogy puccsokat hajtsanak végre” – írta a bolíviai elnök.

Morales elítélte a CIA a szocialista Kuba megdöntésére tett kísérleteit, mondván, hogy a hírszerző ügynökség számos ürügyet kreált az Egyesült Államok a szigetország elleni katonai akciókhoz. „A birodalom ma ugyanezt teszi” – jelentette ki Morales.

A Nemzeti Levéltár pénteken számos titkosított dokumentumot hozott nyilvánosságra, amelyek közül egyben „gondosan kiválasztott” Miami környéki helyek elleni bombatámadásokra és menekültek megölésére vonatkozó tervek szerepeltek.

Az Egyesült Államok Fidel Castróra kente volna „egy hajónyi” kubai menekült halálát, és arra használta volna fel a tragédiát, hogy egy katonai beavatkozást igazoljon. A bombákon kívül, a CIA hamis dokumentumokat is akart készíteni, hogy azt sugallja, hogy a szigetországot egy „felelőtlen kormány” vezeti.

„Indíthatnánk egy kommunista kubai terrorhadjáratot Miami körzetében, illetve Florida más részein, vagy akár Washingtonban is” – áll a dokumentumban. „A terrorhadjárat irányulhatnak az Egyesült Államokban menedéket kereső kubai menekültek ellen.”

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács egy 1962-es dokumentumában pedig a „Mongúz Hadműveletről” lehet olvasni, amelynek célja a kommunizmus lerombolása volt Kubában.

Egy 1962. szeptember 14-i ülésen elhangzott beszélgetés leiratában Marshall Carter tábornok azt mondta, hogy a CIA-nak meg kell fontolnia annak lehetőségét, hogy egy Kanadából Kubába tartó légi járat „repülőgépének alkatrészeit szabotálja”.

A több mint háromezer titkosított dokumentumból a Trump-adminisztráció a CIA és az FBI tiltakozása után kétezer-nyolcszázat hozott nyilvánosságra.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság