A CIA Miamiban és más városokban tervezett robbantásokat, hogy terrorfenyegetettséget kreáljon, és azért a kubai forradalmi vezető, Fidel Castro kormányát tegye felelőssé, derült ki a frissen nyilvánosságra hozott „JFK-aktákból”.

Az akták részei annak a mintegy háromezer dokumentumnak, amelyeket az Egyesült Államok Országos Levéltára gyűjtött össze John F. Kennedy korábbi elnök meggyilkolásáról és más ügyekről.

A CIA Fidel Castróra akart kenni robbantásokat és támadásokat - Fotó: Reuters

A jelentés szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) azt tervezte, hogy több, kubai állampolgárokat érintő terrortámadást hajt végre, hogy azokért a Castro-kormányt tegye felelőssé.

„Indíthatnánk egy kommunista kubai terrorhadjáratot Miami körzetében, illetve Florida más részein, vagy akár Washingtonban is” – áll a dokumentumban. A tervben lehetőségként szerepeltek támadások a Kubából az Egyesült Államokba tartó bevándorlók ellen is.

„Elsüllyeszthetnénk egy hajónyi Floridába tartó kubait (ténylegesen vagy szimulálva). Kubai menekültek életére törhetnénk az Egyesült Államokban, és esetenként akár meg is sebesíthetnénk őket, hogy nagy hírverést kapjon a dolog.”

A 2.891 oldalnyi korábban titkosított iratok a CIA még agresszívabb taktikájára is fényt derítettek, amelyben bombamerényletek és terrorfenyegetettség kreálása is szerepelt.

„Néhány plasztikbomba felrobbantása gondosan kiválasztott helyeken, egy kubai ügynök letartóztatása és a kubai érintettséget bizonyító hamis dokumentumok kiszivárogtatása szintén segíthetne egy felelőtlen kormány képzetének kialakításában” – folytatódik a dokumentum.

A jelentés arra is utal, hogy hogyan próbálta a CIA meggyilkolni Castrót a búvárruhájába elhelyezett halálos baktériummal, illetve a tengerben elhelyezett robbanó kagylókkal, kihasználva a kubai vezető búvárkodás iránti szenvedélyét.

„Köztudott volt, hogy Fidel Castro szeretett könnyűbúvárkodni” – írja a jelentés. „A CIA terve az volt, hogy a ruháját behintik egy olyan gombával, ami Madura lábat, egy bénító és súlyos bőrbetegséget okoz, valamint megfertőzik a felszerelés légzőkészülékét tuberkulózis baktériummal is.”

Végezetül az iratok annyi vádaskodás és nyomozás után most fényt derítettek arra is, hogy a kubai kormánynak nem volt köze Kennedy meggyilkolásához, „mert egy ilyen tett, amennyiben kiderül, igazolást jelenthetett volna az Egyesült Államok számára, hogy elpusztítsa Kubát. Nem érte volna meg a kockázatot.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság