Nicaragua is aláírta a párizsi klímamegállapodást, ami azt jelenti, hogy már csupán két ország, az Egyesült Államok és Szíria nem támogatja azt. Az egyezmény egyesíti a világ országait a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Nicaragua tavaly elutasította az egyezmény aláírását. Akkor azzal indokolta döntését, hogy az nem elegendő a probléma kezelésére. Idén júniusban pedig Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok kihátrálna az egyezmény mögül, de annak szabályai értelmében ezt nem teheti meg 2020-ig.

Végül Daniel Ortega is aláírta a Párizsi Megállapodást - Fotó: AFP

Az amerikai elnök azt mondta, hogy ez a lépés része azon „szent kötelességének, hogy megvédje Amerikát”, és egy olyan új megállapodásra fog törekedni, amely nem érinti hátrányosan az Egyesült Államok üzleti érdekeit.

Tudósok arra hívták fel a figyelmet, hogy a Párizsi Megállapodásban foglaltak teljesítésén feltétlenül dolgozni kell, ha csak egy szemernyi esély is van a sikerre.

A megállapodás szerint az Egyesült Államok és 187 másik ország igyekszik a föld hőmérsékletének emelkedését „jóval” két fok alatt tartani az ipari korszak előtti időszakhoz képest, de még inkább „arra törekszenek”, hogy ez másfél fok legyen.

Daniel Ortega nicaraguai elnök a múlt héten jelezte, hogy alá fogja írni a megállapodást. „Itt az ideje, hogy Nicaragua is aláírja a Párizsi Megállapodást” – írta Ortega az állami Július 19. weboldalon. „A jóval fejlettebb országok tudósai, a NASA tudósai, európai tudósok, mindenki egyetért abban, hogy meg kell állítanunk ezt a folyamatot, ami a bolygó pusztulásához vezethet” – fogalmazott.

Ortega kormánya korábban azt mondta, hogy a megállapodás nem helyez elegendő felelősséget a gazdag országokra a klímaváltozás elleni harcban, és a céljaihoz képest nem elég ambiciózus.

Nicaraguának nincsen olaja, és erőteljesen törekszik zöldenergia-politikát folytatni – elektromos áramának több mint felét geotermikus energiából, szél- és napenergiából, biomasszából és hullámenergiából nyeri. Ugyanakkor az országot különösen veszélyeztetettnek tartják a klímaváltozás szempontjából. A Világbank Nicaraguát 2013-ban „megújulóenergia-paradicsomnak” nevezte.

Trump elnök szerint a Párizsi Megállapodás béklyót jelentene, hátrányt okozna és elszegényítené az Egyesült Államokat, miközben más országoknak kedvez.

Júniusban azt mondta, hogy a megállapodás 6,5 millió munkahelyet szüntetne meg az Egyesült Államokban, és háromtrillió dollár veszteséget jelentene az ország GDP-jében – miközben olyan vetélytársai, mint Kína és India jóval kedvezőbb feltételekben részesülnek. Ugyanakkor azonban az Egyesült Államok nemrég arra utalt, hogy esetleg változtathat az álláspontján az egyezményből való kivonulást illetően.

Történelmileg az Egyesült Államok, Európa és Kína felelős a világ széndioxid-kibocsátásának közel feléért. Szíria valószínűleg azért nem írta alá az egyezményt, mert a polgárháborújával van elfoglalva.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság