A perui kongresszus nagy többséggel megszavazta azt a törvényt, amelynek értelmében törvényessé vált a marihuána orvosi célú használata a dél-amerikai országban. Az új jogszabály legalizálja a kannabiszolaj előállítását, importját és kereskedelmi forgalmazását.

Pedro Pablo Kuczynski elnök az év elején nyújtotta be a törvényjavaslatot, aminek nyomán egyesek attól tartottak, hogy a drogbandák be fognak szállni a kannabiszüzletbe.

Mostantól gyógyszertárakban lehet majd orvosi célra kannabiszolajat vásárolni - Fotó: Getty Images

Peru a világ második kokatermelő országa, és élénk illegális kábítószer-kereskedelem folyik benne. Most a hatodik olyan latin-amerikai ország lett, amely legalizálta a kannabiszt. Uruguay volt az első 2013-ban, ahol negyven grammot lehet vásárolni egy hónapban. Őt Mexikó, Argentína, Kolumbia és Chile követte.

Kuczynski elnök az enyhítésre februárban tett javaslatot, miután a rendőrség lecsapott szülők egy csoportjára, akik kannabiszolajat készítettek otthon rákban és súlyos epilepsziában szenvedő gyerekeiknek. A kábítószert csak regisztrált, engedéllyel rendelkező gyógyszertárakban lehet majd kapni.

A héten tartott szavazás előtt Alberto de Belaunde kormánypárti képviselő így nyilatkozott: „A tudomány a mi oldalunkon áll, a térségi tendenciák is a mi oldalunkon állnak, ne hagyjuk, hogy a félelmeink megbénítsanak minket.” Elmondta azt is, hogy a szülők ellen felhozott minden vádat ejteni kellene.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság