A venezuelai Demokratikus Egység Kerekasztal (MUD) korábbi főtitkára, Jesús „Chúo” Torrealba a szervezet vezetőségét vádolja a múlt heti regionális választásokon elszenvedett vereségért. Torrealba szerint a rossz stratégia a legfőbb oka a vasárnapi fiaskónak.

A Nicolás Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) jelentős győzelmet aratott a hétvégi voksoláson, miután a huszonhárom tagállamból tizennyolcban sikerült elnyernie a kormányzói tisztséget.

Torrealba szerint a MUD vezetői nem vonják le a megfelelő következtetéseket - Fotó: Reuters

Az Union Radio munkatársának, Vladimir Villegasnak adott interjújában Torrealba az ellenzék vereségének számos okát sorolta fel, de ezek közül a vezetés irányításra való képtelenségét emelte ki. „Ami nem működött, az a vezetés! A vezetőségnek be kellene ismernie, hogy sikertelen volt, és bármilyen civilizált országban, vagy bármilyen komolyan vehető országban, ha egy vezetőség elismeri, hogy nem volt képes elérni a kitűzött célt, akkor azt mondja, hogy félreáll, hogy a helyére léphessenek más venezuelaiak, akik a megérdemelt győzelemre vezetik az embereket. De ez az egyetlen ország, ahol ha a vezetőség elbukik – a felkelési kísérlet nem sikerült, és a választásokon is elbukott – akkor ahelyett, hogy azt mondaná, hogy „elbuktunk”, azt mondja, hogy a stratégia rossz volt, mi jók vagyunk, de a stratégia rossz volt” – nyilatkozta Torrealba.

Torrealba bírálta párttársait az év elejei zavargások miatt is. Az ellenzék által szervezett utcai tüntetések áprilisban törtek ki, és hónapokon át tartottak. Több mint száz ember vesztette az életét ez idő alatt.

A MUD korábbi főtitkára bírálta a koalíció vezetőségét, mert szerinte az képtelen beismerni a hibáit. Utalt arra, hogy júliusban arra szólították fel az állampolgárokat, hogy kezdjenek állampolgári engedetlenségbe, de ez csak egy újabb kudarcba fulladt kampány volt szerinte.

„Abban a pillanatban, amikor a vezetőség vereséget szenved, ahelyett, hogy beismerné a hibáit, és megnyitná az utat a változás előtt, hihetetlen módon ragaszkodik a pozíciójához.”

„Nem sikerült a felkelési kísérletük – és amikor felkelést említek, akkor a július 3-ai chacaói beszédre próbálok emlékeztetni mindenkit. A négy kulcskifejezés melyet használtak a nemzeti felkelés, a lázadás, a nulladik óra és az általános sztrájk voltak. A felkelés sikertelen volt, kudarcot vallottak az elmúlt időszak választásain, de mindenek előtt a párbeszéd területén. Tehát, ha nem akarnak szavazást, nem képesek felkelés kirobbantani, és nem akarnak párbeszédet sem, akkor mégis mit akarnak, kollektív öngyilkosságot?”

Azt mondta, hogy a koalíció összeomlott, hiszen még a szavazólapokon se jelent meg a regionális választásokon.

„A MUD-ot belülről csinálták ki. Voltak emberek, akik azt mondták, hogy „meg kell szabadulnunk Chúo Torrealbától, és el kell távolítanunk a vezetést”. Nincs szükség egyetlen szóvivőre, lehessen bárki szóvivő, aki akar. Még a MUD mozaikszó is eltűnt, emlékeztetném a hallgatókat július 16-ai szavazólapon sehol sem volt megtalálható a MUD. A szavazólapokat egy „Felszabadító Mozgalom” elnevezésű fantomszervezet szignálta, emlékeznek rá? A MUD-ot kicsinálták. Ez hozott minket olyan helyzetbe, mint amilyenben vagyunk. Talán április és július között valaki azt mondta nekem, hogy „ha kicsinálom a MUD-ot az jó, mert az ellenzéket kedvem szerint irányíthatom utána”. De most már, hogy az ön által is említett válságba sodródtunk ma ugyanez a személy már azt mondja, hogy „a fenébe nagy szükségünk lenne egy struktúrára kollektív vezetéssel, és egy koherens hangra, amely segíti az eligazodást”. Ma az ellenzék egyes képviselői csalást kiáltanak, miközben mások, olyanok is, akik elvesztették korábbi hivatalukat, elismerik az eredményeket.”

Az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) vezetője, Luis Almagro úgy nyilatkozott korábban, hogy a választásokon való részvétel „csalásban való részvételt jelent”.

Torrealba aggodalmát fejezte ki a nemzetközi reakcióval, valamint a jelöltek a szerencséjük megfordítására való képességével kapcsolatban is.

„A MUD volt az a szervezet, ami képes volt legyőzni a PSUV-t. Most olyan vezetői vannak, akik azt mondják, hogy a szavazás nem számít vagy a stratégia még kérdéses, nos (…) úgy ez alatt olyan vezetőkre gondolok, akik azt mondták a szavazóiknak, hogy ez a választás nem fontos, és emiatt hárommillió ember maradt otthon. Ezt felül kellene vizsgálni. A MUD-ban egyik legfontosabb dolog a nemzetközi jelentősége. Három olyan levél is volt, melynek sikerült a nemzetközi visszhangot keltenie. De most már nincsen ilyen nemzetközi érdeklődés irántunk, Almagro bírálja a MUD-ot, a pápa kérdőre vonja a MUD-ot, a MUD kérdőre vonja a pápát, miközben az Európai Unió csalást kiált – de majd meglátjuk. Először is meg kell látnunk, hogy ez igaz-e. És az, ha Trump támogatja a MUD-ot, akkor az az ő játszmája. Ha lép is, az az ő játékának a része”.

Forrás: a teleSUR cikke alapján a venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság