Tizenhárom év után október 15-én befejezte működését az ENSZ békefenntartó missziója Haitin. Az ENSZ Stabilizáló Missziója Haitin (MINUSTAH), amelyet 2004-ben azzal a céllal hoztak létre, hogy stabilitást teremtsen a politikai káoszba süllyedt szigetországban, az ENSZ Haiti Igazságügyi Támogató Missziójának (MINUJUSTH), egy jóval kisebb utódmissziónak adja át a hatalmat, ami a kormányt rendfenntartási feladatokban segíti majd.

„Haiti most már olyan helyzetben van, amelyből továbbléphet és megszilárdíthatja az elért stabilitást, ami elengedhetetlen a további társadalmi és gazdasági fejlődéshez” – nyilatkozta nemrég az UN News-nak Sandra Honoré, a MINUSTAH vezetője.

Voltak eredményei, de súlyos gondok is voltak a MINUSTAH-val - Fotó: Logan Abassi/UN MINUSTAH

Bár a misszió sikereket ért el a demokratizálásban és a Nemzeti Rendőrség professzionalizálásában, nem volt problémáktól és ellentmondásoktól mentes.

A legnagyobb visszhangot kiváltó ügy az volt, hogy a békefenntartó misszió elismerte, hogy behurcolta a kolera kórokozóját az országba. A szinte azonnal a 2010-es pusztító földrengés után kitört kolerajárványban közel tízezer ember vesztette életét, és mintegy 800 ezer embert, vagyis durván mint tizenkettedik haitit érintett. Bár az ENSZ ígéretet tett rá, hogy egy kétéves projekt keretében javítani fogja a víz- és csatorna szolgáltatást, arra végül sokkal kevesebb pénz jutott.

2007 novemberében, mindössze három évvel a misszió kezdete után egy ázsiai országból érkezett száznyolc katonát küldtek haza, mert kiskorúak szexuális kizsákmányolásával vádolták meg őket. Bár az ENSZ „felháborodását” fejezte ki a vádak kapcsán, a világszervezetnek sem politikai, sem pedig joghatósága nincs megbüntetni a katonai állományt. A legtöbbjük megúszta a büntetést, mert a nemzeti kormányok nem voltak hajlandóak bíróság elé állítani őket.

A misszió eredményeit – például a bandaerőszak megszüntetését és a gazdasági növekedéshez való hozzájárulását – mindazonáltal elismerik.

Közben Haiti továbbra is a természeti katasztrófák pusztító következményeitől szenved, amelyek miatt az ország külföldi segélyekre szorul.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (UNSC) által idén április 13-án elfogadott határozat elrendelte a misszió fokozatos felszámolását. Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-beli képviselője az UNSC-nek elmondta, hogy a politikai környezet és 2016. haiti novemberi választáson lezajlott „békés hatalomátadás” lehetővé tette ezt a döntést.

Írta: Roshmi Majumdar

Forrás: IPS

Fordította: Latin-Amerika Társaság