Napjainkra már a külpolitika iránt nem túl fogékony olvasók is ismerik legalább egy leváltott/letartóztatott/perbe fogott brazil politikus nevét. Az elmúlt napok eseményei tovább bővíthetik ezen illusztris társaság névsorát.

Október 5-én vesztegetés vádjával letartóztatták Carlos Arthur Nuzmant, a Brazil Olimpiai Bizottság elnökét. A vád szerint Nuzman részt vett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjainak megvesztegetésében, melynek eredményeként Rio de Janeiro nyerte el a 2016. évi olimpia megrendezésének jogát.

A Brazil Olimpiai Bizottság elnökét is elérte a korrupciós botrány - Fotó: AP

Az újabb letartóztatás híre a külföldi sajtóban nagyobb visszhangot keltett, mint a helyi médiában. A brazil társadalmat már nehéz bármivel is meglepni a korrupcióba egyre mélyebben süllyedő országban.

A kialakult helyzetet tovább árnyalja, hogy a legfelsőbb bíróság az elmúlt napokban több vezető politikus elleni korrupciós perben hagyta jóvá a szabadlábon való védekezést a főügyészség fogva tartást elrendelő intézkedésével szemben. Elemzők szerint a döntések a korábbi logikát követik, ami a büntetlenség tovább élését vetíti előre.

E légkör bizonyítéka, hogy a jelenlegi fejlesztési miniszter elleni legújabb korrupciós vádra, sem az érintett, sem az elnök nyilvánosan nem reagált. Mindezek mellett a parlament és a legfelsőbb bíróság (STF) között jogi vita alakult ki a bírói és a törvényhozói hatáskörök közötti ütközésről.

A konfliktust az elnököt támogató legnagyobb párt, a PSDB vezető szenátora elleni korrupció gyanúja miatti intézkedés váltotta ki. A parlament szerint a tagjai elleni korlátozó intézkedéseket a törvényhozó testületnek kell jóváhagynia. A vita valójában annak erőpróbája, hogy a kompromittálódott politikusok megvédhetők-e a bírósági eljárástól, amelyre az eddigi tapasztalatok alapján jó esélyük van.

Írta: Hartmann Viktor