A guatemalai rendőrség őrizetbe vette a hírhedt Mara Salvatrucha (MS-13) utcai banda vezetőjét. A Twitteren azt írták, hogy Ángel Gabriel Reyes Marroquínra, vagyis Blancóra a fővárostól ötven kilométerre nyugatra fekvő Chimaltenango városában bukkantak rá.

A hírek szerint egy kórház elleni két hónappal ezelőtt elkövetett fegyveres támadás miatt körözték. A banda több országban aktív, és például ő lehet a felelős két lány machetékkel való meggyilkolásáért New Yorkban.

Reyest számtalan ember meggyilkolásával vádolják - Fotó: Guatemalai Rendőrség

A bűnszervezet Los Angelesben alakult, de a gyökerei Közép-Amerikából származnak, és szélsőséges erőszakosságával vált hírhedtté. Az FBI egy a bandákra szakosodott szakértője szerint az MS-13 jelszava az, hogy „ölj, erőszakolj, uralkodj”.

A helyi sajtó beszámolója szerint a hatóságok úgy vélik, hogy Reyes szervezte azt az augusztusi támadást egy kórház ellen, amelyben hét embert lőttek agyon.

A rendőrség gyanúja szerint a támadók egyik vezetőjüket akarták kiszabadítani, akit letartóztattak, és a kórházban tartottak fegyveres őrizet alatt.

2014-ben Reyes ellen vádat emeltek többek között gyilkosságért, és egy szigorúan őrzött börtönbe szállították. Az ügyészek állítólag legkevesebb 287 ember halálával hozták összefüggésbe.

Végül azonban megszökött, állítólag egy csapat motoros férfi segítségével, miközben egy orvosi vizsgálatra várakozott.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság